2024. április 25., csütörtök

Gazdaságok bejegyzése április végéig

Csóka községben falugazdász segít a földműveseknek az ügyintézésben – Az idős termelőkhöz házhoz mennek

Az évszakhoz képest enyhe, már-már kora tavaszi időjárásnak köszönhetően az őszi kalászosok szemmel láthatóan fejlődésnek indultak, aktuális lenne a fejtrágyázás, de a megújuló és kitartó esőzések miatt a talaj teljesen átázott, az alacsonyabb területeken pedig sok helyen megjelent a belvíz, amely egyre nagyobb területen veszélyezteti a gabonát.

Erdélyi Imre (Gergely Árpád felvétele)

Erdélyi Imre (Gergely Árpád felvétele)

Az alacsonyan fekvő kötött réti talaj már nem tudja elnyelni a sok csapadékot, ezért községünkben helyenként már áll a víz a vetéseken és a szántókon – mondta beszélgetőtársunk, Erdélyi Imre agrármérnök, aki az elkövetkező két hónapban, márciusban és áprilisban idén is falugazdászként tevékenykedik Csóka községben.

– Mivel a földekre még hosszabb ideig nem lehet traktorral rámenni, a földműveseknek jut idejük elvégezni a március 1-jétől aktuális adminisztratív teendőket, a gazdaságuk bejegyzésének ilyenkor szokásos megújítását. Akik idén először regisztrálják gazdaságukat, ezt csak február végéig tehették meg, sajnos nem jogosultak a földalapú állami támogatásra, majd csak jövőre kaphatják meg. A földművesek és a többi földtulajdonos március 1-jétől április végéig újíthatja meg gazdaságuk bejegyzését, amiben a falugazdász-szolgálat a segítségükre van. Idén Kiss Laura, a VMSZ csókai irodájának a munkatársa is segít a papírmunka intézésében. A termelők csak a gazdaságuk megújítása után lesznek jogosultak a támogatásra, amely idén alacsonyabb a tavalyinál. A termelők postán kapják meg a felújításhoz szükséges űrlapokat, amelyek kitöltésében mindenkinek segítünk, aki hozzánk fordul, az idős földművesekhez pedig házhoz is kimegyünk, hogy kitöltsük a papírokat. Azoknak, akik a mezőgazdasági tevékenység mellett faluturizmussal is foglalkoznak, be kell azt jelenteniük az államkincstárban a külön erre szolgáló űrlapon. A támogatások igénylését a gazdaság bejegyzésének felújításával együtt is át lehet adni, amivel időt és fáradságot lehet megspórolni. A támogatások igénylésekor a gazdaság felújítása alkalmával beírt növénykultúrákat kell alapul venni, de a terület nagysága meg kell, hogy egyezzen a tavaly év végi állással. A gazdaságok felújítására az elkövetkező két hónap áll a gazdálkodók rendelkezésére, április végéig kell átadni a területalapú támogatás igénylését. A megvásárolt műtrágya számláit őrizzék meg a földművesek, mert ezeket majd június közepétől szeptember végéig adhatják át. A gazdaságok biztosítását október végéig adhatják be. A termelőknek csak annyi a dolguk, hogy elhozzák a szükséges dokumentumokat, mi kitöltjük a bejelentő űrlapokat, nekik csak alá kell írni – mondta Erdélyi Imre falugazdász, aki a hét közben az alábbi beosztás szerint dolgozik a község településein:

Hétfőn Szanádon 8-tól 12 óráig, kedden Padén 8-tól 12, szerdán Tiszaszentmiklóson 8-tól 12, majd Hódegyházán 13-tól 17 óráig, csütörtökön Egyházaskéren 8-tól 12, pénteken Feketetón 8-tól 12 óráig, mindenütt a helyi irodában, majd Kanizsamonostoron 13-tól 17 óráig. Csókán csütörtökön és pénteken 8 és 12 óra között fogadják a gazdákat a VMSZ irodájában a Nagyutcán, a banknak által.

Azoknak a gazdáknak, akiknek időközben bővült a termőterületük, új földeket vásároltak, ezt be kell jelenteniük, amit július 1-jétől szeptember végéig tehetnek meg. Ezek a változások a jövő évi támogatásoknál fognak megjelenni.

Erdélyi Imre mobiltelefonon a 064/409-8994 számon érhető el, mint mondta, a nap huszonnégy órájában. A földművesek a Prosperitati Alapítvány támogatásával kapcsolatos kérdésekkel is bármikor megkereshetik a falugazdászt.