2024. április 19., péntek

Tíz évre szóló járulék terve Csókán

A DP képviselői bojkottálták a képviselő-testület ülését

Tegnap délelőtt Csókán kisebb késéssel vette kezdetét a 9 órára meghirdetett képviselő-testületi ülés. A Demokrata Párt képviselői bojkottálták az ülést, hiába vártak rájuk, nem jelentek meg, így fejezték ki elégedetlenségüket amiatt, hogy nem került napirendre a testület ülésén a községi tanács egyik tagjának a DP által az ülés előtt javasolt cseréje. A bojkott ellenére az ülés megtartásához szükséges minimális többség, 13 képviselő a 25-ből jelen volt. A helyi közösség tanácsának kezdeményezésére a testület döntött a helyi járulék újabb tíz évre terjedő bevezetéséről szóló népszavazás megtartásáról Csókán és Tiszaszentmiklóson. A csókai helyi közösségben (az egész település egy helyi közösség) a tervek szerint március 20-án tartják meg a szavazást három szavazóhelyen. Ezt követően azok, akik valami miatt nem tudják e napon leadni voksukat, azt megtehetik még öt napon keresztül a Művelődési Ház előcsarnokában.

A csókai helyi közösségben április végén jár le a tíz éve érvényben lévő helyi hozzájárulás. Amennyiben Csóka szavazópolgárainak többsége az újabb helyi járulék fizetése mellett dönt, azt 2026. április 30-áig fogják törleszteni. Tiszaszentmiklóson 2016. július 1-jéig van érvényben a jelenlegi helyi járulék, az újabb hozzájárulás, amennyiben megszavazzák a kiírást, 2026. június 30-áig szól.

A képviselők kisebb vita után szavazattöbbséggel elfogadták a Csókai Városépítési Közvállalat tavalyi munkájáról és pénzügyviteléről szóló jelentést. A küszöbönálló általános választásokra készülve a kilenctagú községi választási bizottság több tagját felmentették, és helyükre újakat neveztek ki. A választási bizottságba 3-3 tagot adott a VMSZ és a Demokrata Párt, egyet-egyet pedig a Szerb Haladó Párt, a Szerbiai Egyesült Nyugdíjasok Pártja és a Vajdasági Szociáldemokrata Liga.