2024. március 29., péntek

Horvát lap: a szlovén hatóságok elveszik a visszaküldött migránsok pénzét

A szlovén hatóságok minden pénzüket elveszik azoknak a migránsoknak, akik nem háború sújtotta területről érkeznek, és egy fillér nélkül toloncolják őket vissza Horvátországba - jelentette az N1 horvát kereskedelmi televízió kedden.

A „büntetés" minden esetben attól függ, hogy mennyi pénze van az illegális határsértőnek: amennyiben 120 eurót találnak nála, akkor a büntetés 120 euró, ha 330 eurót, akkor 330 euró, és így tovább - írta az N1 honlapján.

A hírcsatorna a Novi List című isztriai napilapra hivatkozik, amely azt állítja: birtokában van több olyan szelvény másolatának is, amelyet a szlovén hatóságok állítottak ki többségében algériai és marokkói bevándorlóknak.

A lap szerint a horvát hatóságok nem tehetnek mást, mint hogy fogadják ezeket a migránsokat, és visszaküldik őket Szerbiába.

A szlovén belügyminisztérium adatai szerint idén 779 gazdasági bevándorlót toloncoltak vissza Horvátországba.

A Jutarnji List című horvát újság korábban arról írt: a szlovén rendőrség a regisztráció alkalmával kérdéseket tesz fel a migránsoknak, s ha nem adnak megfelelő választ, visszaküldik őket abba az országba, ahonnét jöttek.

A Novi List szerint a szlovén hatóságok kérdéseitől már azok is rettegnek, akik Szíriából és Irakból érkeztek, és valóban a háború elől menekülnek, mert elég egy rossz válasz, és máris visszatoloncolják őket Horvátországba. Előtte meg is büntetik őket, amiért illegálisan lépték át a határt.

Mindazonáltal a nyugat-balkáni útvonalon fekvő országok szigorításai miatt egyre kevesebb közel-keleti bevándorló jut el Horvátországba és Szlovéniába. Ebben az évben összesen 97 580 migráns érkezett Szlovéniába: januárban 62 796, februárban pedig 33 666. Hétfőn, valamint kedden 12 óráig egyetlen migráns sem lépte át a horvát-szlovén határt. Szlovéniában a legfrissebb adatok szerint tavaly október közepe óta 476 184 illegális bevándorlót regisztráltak.