2024. április 24., szerda

Kerítésdöntés a macedón–görög határon

Tegnap délelőtt kidöntötték a kerítés egy részét a migránsok a görög–macedón határon. A macedón rendőrök könnygázzal próbálták visszaszorítani őket, de többüknek sikerült átnyomulnia macedón területre. A határszakasz ezen részét később megerősítették. Athén 6–8 ezerre becsüli az Idomeninél átkelésre várakozók számát.

Döngetik az Idomeninél levő vasúti kaput (Fotó: Beta/AP)

Döngetik az Idomeninél levő vasúti kaput (Fotó: Beta/AP)

Mintegy 300 iraki és szíriai menekült tegnap kidöntötte a határkerítést, így tiltakoznak, mert szerintük túl kevés migránst engednek be Macedóniába. Miután áttörték a rendőrkordont, megszállták a határ menti vasúti síneket, és az ott talált cölöpök segítségével átszakították a szárnyas kaput. A rendőrök könnygáz- és hanggránátokkal próbálták meg feltartóztatni őket. Az incidensben mintegy harmincan könnyebben megsérültek.

A balkáni útvonal részleges lezárása miatt körülbelül 22 ezer migráns rekedt Görögországban. Athén a zsúfoltság miatt médiazárlatot rendelt el, azaz a továbbiakig az újságírók nem férhetnek hozzá a regisztrációs központokhoz és menekültszállásokhoz.

Macedónia azzal érvelve zárta le a határt, hogy a gyevgyelijai befogadó központ már nem tud több embert elhelyezni, és a tabanovcei központ is tele van, mivel Szerbiából és Horvátországból oda szállították vissza az afgán menekülteket. Nikola Poposzki macedón külügyminiszter az ENSZ Emberi Jogi tanácsának genfi ülésén felszólalva arra figyelmeztetett, hogy Európában az elkövetkező napokban „drámai események” történhetnek, ha nem sikerül hatékony és összehangolt választ adni a menekültáradatra.