2024. április 25., csütörtök

Iraki kormányerők újoffenzívát indítottak a dzsihadisták ellen

Az iraki hadsereg és velük szövetséges síita milíciák kedden új offenzívát indítottak, hogy az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezettől visszafoglaljanak kulcsfontosságú területeket a Bagdadtól északnyugatra lévő sivatagos térségben, illetve elvágják az iszlamisták utánpótlási útvonalait a nyugati Anbár tartomány és az észak-iraki Moszul városa között.

Az Iszlám Állam a 2014 nyarán indított villámhadjáratával jelentős területeket foglalt el Irakban. Tavaly az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció légierejének támogatásával Bagdad visszafoglalta a kulcsfontosságú Tikrit, Beidzsi és Ramádi városokat. Figyelmük most Moszulra terelődött, amely a szélsőségesek kezén lévő legnagyobb iraki város.

Az új offenzíva a szóban forgó sivatagos terület után "al-Dzsazíra Biztonság" nevet kapta és azt a észak-iraki Tikrit és Szamarra városoktól nyugatra indították - közölte egy iraki katonai illetékes.

"Ezek a hadműveletek fontos szerepet játszanak majd abban, hogy elvágják az összes utánpótlási útvonalat a terroristák ellenőrzése alatt álló területeken" - mondta Jahja Raszul dandártábornok, az iraki fegyveres erők főparancsnokságának szóvivője.

A hadművelet egyik célja, hogy megtisztítsa az iszlamistáktól azt a nyílt sivatagos térséget, amelyet a dzsihadisták utánpótlásuk szállítására, és arra használtak, hogy folyamatosan támadásokat indíthassanak a kormány kezén lévő Tikrit és Szamarra városok ellen - tette hozzá az illetékes. Másrészt az offenzíva a szélsőségesek mozgását hivatott megakadályozni a nyugati Fallúdzsa és a Szarszár-tó környéke, valamint Tikrit és az észak-iraki Moszul között - mondta Mohammed al-Asadi a Szaláheddín tartomány katonai szóvivője.

"Az iraki hadsereg, a szövetségi rendőrség, terror elhárítási egységek és az Irán támogatását élvező síita milíciákat tömörítő Hasíd Saábi ernyőszervezet vesz részt a hadműveletben. Őket a frontvonalon telepítettük, ahol az iraki és az amerikai vezetésű koalíció légierejének támogatását élvezik" - fűzte hozzá Asadi. Egy iraki katonai illetékes szerint a biztonsági erők több mint 7000 tagja vesz részt az offenzívában.