2024. április 20., szombat
SZÍRIAI VÁLSÁG

Nem lesz könnyű elérni a tartós tűzszünet

A Kreml nyugtázta, hogy a szíriai tűzszünet hatályban van, de a úgy véli, a helyzet bonyolultsága miatt a ténylegesen tartós fegyvernyugvás elérése nem lesz könnyű folyamat. Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő tegnap emlékeztetett arra, hogy Oroszország és az Egyesült Államok elnökei „már a legelejétől hangsúlyozták”, hogy a tartós tűzszünethez vezető út nem lesz egyszerű. Hozzátette, hogy kulcsfontosságú a fegyvernyugvásról szóló megállapodás betartatása. A tűzszünet életbe lépése óta szórványos harcokról érkeztek jelentések.

Damaszkusz, Szíria fővárosa (Fotó: Beta/AP)

Damaszkusz ismét egy békés nagyváros benyomását kelti. A szíriai lobogót az enyhe szél lengeti, a háttérben levő hídon pedig lépésben haladnak a kocsik a csúcsforgalom idején (Fotó: Beta/AP)

Aszaád az-Zúbi, a több szíriai ellenzéki csoportot magába foglaló Tárgyalási Főbizottság (HNC) vezetője eközben kijelentette, a teljes összeomlás szélén áll a tűzszünet szíriai kormány támadásai miatt. Az-Zúbi közölte, a fegyvernyugvásról szóló megállapodást csak az első nap 15 alkalommal sértette meg a kormány, illetve a Damaszkusszal szövetséges Oroszország és a Hezbollah líbiai radikális síita mozgalom is. A HNC szóvivője közölte, számukra még mindig nem világos, hogy miképpen is működik a fegyvernyugvás ellenőrzése.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának (UNHRC) ülésén tartózkodó Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter közölte, Franciaország sürgeti a tűzszünet betartását ellenőrző munkacsoport azonnali összehívását, miután beszámolók szerint támadás érte a mérsékelt ellenzék által ellenőrzött területeket. Hangsúlyozta, hogy az erről szóló jelentések hitelességét ellenőrizni kell.

Zaid el-Husszein, az ENSZ emberjogi főbiztosa azt mondta, január eleje óta a konfliktus résztvevői legalább 10 egészségügyi létesítményt részben vagy teljesen megsemmisítettek. Megjegyezte, ez azt jelenti, hetente egy, olykor pedig több kórházat ér támadás Szíriában. Neveket mellőzve úgy fogalmazott, néhány, konfliktusban érintett fél szándékosan mér csapásokat kórházakra.

Az emberjogi főbiztos szerint eddig már több ezren halhattak éhen az ostromgyűrűkbe zárt városokban. Több mint 450 ezren rekedtek az ostromlott településeken, s egyes falvak és városok már évek óta el vannak zárva a külvilágtól. Figyelmeztetett, hogy folyamatosan akadályozzák az élelmiszerek, gyógyszerek és más humanitárius segélyek eljutását ezekre településekre, és ezért további ezrek vannak kitéve az éhhalál veszélyének.