2024. április 20., szombat

Németország és Tunézia megállapodott a menedékkérők gyorsított kitoloncolásáról

Berlin és Tunisz megállapodott kedden abban, hogy kísérleti jelleggel gyorsított eljárásban hazatoloncolják  Németországból azokat a tunéziai állampolgárokat, akiknek menedékkérelmét elutasították.

Thomas de Maiziére német belügyminiszter a Habíb Eszid tunéziai kormányfővel Tuniszban folytatott megbeszélését követően elmondta, hogy első körben mintegy 20 tunéziait toloncolnak vissza hazájába, ezzel "tesztelve", hogy hatékonyan működik-e az eljárás.

A cél az, hogy megállapodást kössenek "a Németországból kiutasított tunéziaiak rendszeres visszatoloncolásáról". Maiziére Tunézia mellett előzőleg hasonló célból két másik Maghreb-országot, Marokkót és Algériát is felkereste, és utóbbi két kormány részéről is ígéretet kapott az együttműködésre, és a német hatóságok által elutasított menedékkérők visszafogadására.

Tunézia és Németország egyúttal azt is jelezte, hogy mélyíteni szándékozik a kétoldalú biztonsági együttműködést. A német belügyminiszter elmondta, hogy a közös munka kiterjedne a tunéziai biztonsági erők kiképzésére, a terrorizmus elleni harcra, és további erőfeszítéseket tennének azért, hogy a német turistáknak is "nyugodt lelkiismerettel" lehessen úticélként ajánlani Tunéziát.

Tavaly márciusban a tuniszi Bardo Múzeumban 20 turistával és egy rendőrrel végeztek szélsőségesek, míg június végén Szúsza strandján 38 külföldi turistát ölt meg egyetlen támadó. Mindkét merénylet elkövetését az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet vállalta magára. Tunéziai biztonsági források szerint a tunéziai határhoz közeli líbiai Szabráta mellett az Iszlám Állam több kiképzőtábort is működtet, kihasználva az észak-afrikai országban uralkodó belpolitikai káoszt.