2024. április 24., szerda

Athén 470 millió euróra tart igényt a menekültáradat kezelésére

Az athéni kormány 470 millió euró (csaknem 146 milliárd forint) segélyt kért az Európai Uniótól a menekültválság kezelésére - jelentette kedden az ANT1 görög tévécsatorna.

Athén azzal számol, hogy a macedón határ lezárása miatt több mint 100 ezer menekült torlódhat fel Görögországban a következő napokban. A görög kormány az uniós segélycsomagból fedezné elszállásolásuk költségeit: a tervek szerint 50 ezer embert fogadótáborokban, további 50 ezret pedig olcsóbb szállókon helyeznének el. Emellett összesen 8200 rendőrre és civil segítőre lenne szükség a bevándorlók regisztrálásához, biztonságuk szavatolásához, élelmezésükhöz és egészségügyi szükségleteik kielégítéséhez.
Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök a Star tévécsatornának adott kedd reggeli interjújában megerősítette: csak olyan európai uniós határozatot fogad el, amely egyenletesen osztja el a menekülteket a tagállamok között. Ciprasz hangsúlyozta, hogy ezt az álláspontot fogja képviselni a március 7-én tartandó brüsszeli EU-Törökország csúcstalálkozón is.
A kormányfő és a legnagyobb parlamenti pártok képviselői pénteken találkoznak Athénban, hogy Prokopisz Pavlopulosz államfő elnöklete alatt döntsenek a menekültválsággal kapcsolatos legégetőbb kérdésekről, valamint kialakítsanak egy egységes álláspontot a jövő hétfői csúcstalálkozóra.
Kedden több mint ezer, a görög szigetekről érkező migránst várnak a pireuszi kikötőbe. A parti őrség egyik tisztje elmondta, hogy a szeles idő miatt kevesebben merészkednek ki a tengerre, így valamelyest csökkent a beérkező menekültek száma.
A görög hadsereg továbbra is teljes erőbedobással építi az újabb menekülttáborokat. Az idomeni határátkelőnél uralkodó zűrzavar enyhítésére összesen több mint 20 ezer ember elszállásolására alkalmas hét új tábort hoznak létre a macedón határ közelében.
A görög-macedón határon már több mint 8 ezer bevándorló torlódott fel. Hétfőn több száz kétségbeesett migráns próbálta meg áttörni a határzárat, hogy bejuthasson Macedóniába.