2024. március 19., kedd

Cél a sikeres munkavállalás

Szakmai konferencia a felnőttképzésben és a szakképzésben dolgozóknak

Pályaorientáció és duális képzés a sikeres munkavállalásért témakörben szervezett szakmai konferenciát pénteken a magyarkanizsai Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény. Sarnyai Károly, a Cnesa igazgatója beszélt a programról:

– Magyarországi partnerünk, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal már több éve működtet egy projektet, amelynek az a célja, hogy a szakmai tudást közelebb hozza a vállalkozások által igényelt követelményekhez. Ennek a programnak egyik állomása volt a konferenciánk, ahol a pályaorientációval és a duális képzések hazai eredményeivel, valamint a magyarországi lehetőségekkel és fejleményekkel ismerkedhettünk meg. A konferencia résztvevői között jelen van a vállalkozói szféra, az oktatói réteg, illetve olyan szervezetek képviselői, amelyekben a duális képzést már alkalmazták, és gyakorlati tapasztalataikról tudnak beszélni – mondta Sarnyai Károly.

– Mindannyiunk célja, hogy a munkanélkülieknek lehetőséget nyújtsunk. Sajnos az a fiatal, aki nyolcadik osztály végén rosszul választ szakmát, előbb-utóbb nagy valószínűséggel munkanélküli lesz. Azt szeretnénk elősegíteni, hogy a pályaorientáció révén a gyerekek olyan szakmát válasszanak nyolcadik végén, amelynek befejezése után sikeresen el tudnak helyezkedni, fönn tudják tartani a családjukat, és olyan jövőképük alakuljon ki, amelyre építeni tudnak. Ez egy esély arra is, hogy ne a kivándorlásban lássák a lehetőséget, hanem az itthoni boldogulás mellett döntsenek. A felnőtteknek is nagy szükségük van az állandó tanulásra, önmaguk továbbképzésére, különösen azoknak, akik már több éve munkanélküliek – az ő szakmájuk valószínűleg régen elavult, és ezért újat kell, hogy tanuljanak. Erre a megfelelő lehetőséget, esélyt próbáljuk kiépíteni a duális képzéssel – tette hozzá az igazgató.

Sárosi Gabriella, a zentai Pro Scientia Naturae Alapítvány felnőttképzési megbízottja a Második esély elnevezésű általános iskolai felnőttoktatási mintaprogram eredményeiről és tapasztalatairól tartott előadást.

– Fel kell hívni a figyelmet, hogy mekkora fontossága van annak, hogy azok az emberek, akik nem fejezték be az általános iskolát, megértsék: szükségük van befejezett iskolára és megfelelő képesítésre, amellyel munkába tudnak állni.
Minden évben augusztusban szerveztünk találkozókat a munkaközvetítőben azokkal, akik nem rendelkeznek megfelelő iskolai végzettséggel, 10–15 fős csoportokkal beszélgettünk. Sok esetben nagyon nehéz újra bekapcsolódni az oktatásba, mivel ezek az emberek régen kiestek már a tanulás gyakorlatából. Viszont a program olyan szintű tudást kér és ad, amely a mindennapi élet tapasztalataira is alapoz, ez könnyítést jelenthet.
Az a benyomásunk, hogy az 5–8. osztályt sokkal könnyebben el tudják végezni a programunkban résztvevők, mint az alsó négy osztályt – számolt be az előző évek tapasztalatairól Sárosi Gabriella. – Nagyon fontosnak tartom ezeket és az ehhez hasonló összejöveteleket, mert megismerkedhetünk külföldi szakemberekkel és a tapasztalataikat össze tudjuk vetni a saját ismereteinkkel.