2024. március 29., péntek

Vegyészpalánták versenyeztek Zentán

Több, mint félszáz általános iskolás és középiskolás diák a Curie Kémia Emlékverseny területi döntőjén

A szolnoki Curie Tehetséggondozó és Oktatásfejlesztő Közhasznú Alapítvány és a Magyar Tehetséggondozó Társaság kémiai és környezetvédelmi szekciója minden tanévben meghirdeti a Curie Kémia Emlékversenyt: a középiskola 9-10-11-12. évfolyamos és az általános iskolák 7-8. évfolyamos magyarországi és határainkon túli magyar tanulói számára. A verseny célja a tanulók érdeklődésének felkeltése játékos feladatok révén a kémia iránt, a kémia és a mindennapi élet kapcsolatának ismertetése, a feladatlapok határidőre történő elkészítésével pontos és rendszeres munkára nevelés, az információkutatás képességének fejlesztése.

A területi döntőn azok a diákok vehettek részt, kik elküldték javításra a levelező fordulók feladatait a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium területi központba. A területi döntőre február 26-án került sor a gimnázium szervezésében, fő támogatója pedig az InGenium Alapítvány volt, amely biztosította a legjobb eredményt elért versenyzőknek a díjakat.

A verseny szabályzata értelmében, évfolyamonként a legjobb eredményt elért tanulók képviselik Vajdaságot a szolnoki országos döntőn, május 9-én.

Általános iskolás díjazott tanulók: 7. osztály, 1. Péter Zsivity Ákos, Zenta, November 11., 2. Molnár Gábor Ádám Zenta, Emlékiskola. 8. osztály, 1. Zabos Péter, Zenta, November 11. , 2., Vajda Lívia Magyarcsernye, Petőfi Sándor Á. I.

Középiskolások: 9. osztály, 1. Rice Róbert, 2. Kónya Leon, (Bolyai TGK). 10. osztály, 1. Böröc Tamás (Bolyai TGK), 2. Papp Orsolya, Zenta, Egészségügyi Középiskola. 12. osztály, 1. Kósa Árpád, Csóka, Vegyészeti Középiskola, 2. Slingár Elek Topolya, Dositej Obradović

Gimnázium.

Különdíjban részsültek Zabos Péter és Rice Róbert tanulók és Fajka Valéria felkészítő tanár. Őket az InGenium Alapítvány kirándulással jutalmazta.

Két hetedik osztályos tanuló, Szitás Dorina és Csepella Máté is külön jutalomban részesültek. Ők meghívást kaptak és ingyenesen részt vehetnek a 8. Kárpát-medencei kémiatáborban, melynek szervezője a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium.