2024. április 18., csütörtök

Rosszabbodhat a migránshelyzet

Šidről tegnap 500 migráns utazhatott tovább Nyugat-Európa irányába

Radoš Đurović, a menekültek segítésével és védelmével foglalkozó belgrádi központ igazgatója attól tart, hogy a migránshelyzet Szerbiában is eszkalálódhat, tekintettel arra, hogy egyre több migráns reked az országban, és a környező országok határain is mind többen gyülemlenek fel. Preševóban az ideiglenes befogadó állomáson a korábban elszállásoltak mellett 500-an vannak azok, akiket Horvátországból a napokban visszatoloncoltak Szerbiába. Ők először Šidre érkeztek, onnan utaztatták őket tovább Preševóba. A macedóniai Tabanovciban, közel a szerb határhoz, szintén több százan várják, hogy továbbutazhassanak Szerbia, illetve az Európai Unió irányába, nem beszélve arról a hatalmas tömegről, amely most indul útnak Törökországból, érvelt Đurović, mondván: mindennek fényében biztos, hogy az eddigieknél sokkal nehezebb időszak vár Szerbiára és Európára.

Đurović megismételte korábbi kijelentését, hogy ha az EU tagállamai igazságosan felosztanák egymás között a menekülteket, akkor Európa meg sem érezne ennyi új lakost.

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

A macedón–görög határ továbbra is részben zárva van, a macedón hatóságok naponta nagyjából 300–500 személyt – javarészt kizárólag szíreket és irakiakat – engednek belépni az országba, azaz annyit, amennyi személyt Horvátország hajlandó fogadni. Horvátország elméletileg 500 migránst enged naponta belépni az ország területére, vannak azonban olyan napok, amikor nem küldenek értük szerelvényt Šidre. A macedón–görög határon, ahol hétfőn a türelmüket vesztett migránsok áttörték a kerítést, nagyjából 7 ezer személy vesztegel. Újabb incidensek nem történtek a macedón–görög határvonalon.

Šidre tegnap a kora délutáni órákban érkezett meg a várva várt szerelvény Horvátországból. A hosszas ellenőrzést követően most is 500 migráns utazhatott tovább Nyugat-Európa irányába.

Ezúttal is azok a migránsok szállhattak fel a vonatra, akik háborús övezetből – Szíriából, Irakból, Afganisztánból – érkeztek, számolt be lapunknak Agárdi Gábor, a Pannon RTV helyszíni tudósítója. Olyanok is voltak azonban, akik számára csalódással végződött a nap: nagyjából százan voltak azok, akiktől a horvát hatóságok megtagadták a beutazást. Őket a šidi pihenőállomáson szállásolták el. Az újságíró elmondása szerint ők elsősorban gazdasági bevándorlók, vagy olyan személyek, akik nem rendelkeztek a két héttel ezelőtt foganatosított rendelkezéseknek eleget tevő regisztrációs dokumentumokkal.

Az elutasítottak kérhetik, hogy szállítsák vissza őket a macedón határra vagy a hazájukba – ezt néhányan meg is tették –, vagy menedékért folyamodhatnak Szerbiában. Ez a három lehetséges forgatókönyv. Egyesek már több napja itt vannak, és a helyzetük bizonytalan. Most sokkal több a rendőr a vonatállomáson és környékén, hiszen a napokban több alkalommal is volt zavargás, tegnap is elkezdték skandálni a bevándorlók, hogy Horvátország nyissa meg határait. Viszont azt veszem észre, hogy a migránsok visszafogják magukat, nem szeretnének összetűzésbe keveredni a rendőrökkel, sem a szerbiaiakkal, de főleg nem a horvátokkal, mert társaik már meséltek nekik néhány dolgot arról, hogy mi történhet, ha ezt megteszik – foglalta össze benyomásait Agárdi Gábor.

Azzal kapcsolatban, hogy hogyan élik meg a helyiek ezt a hosszú ideje tartó helyzetet, az újságíró megjegyezte: a gyerekek iskolába járnak, mint eddig, a helyi vonatok is ugyanúgy közlekednek, mint eddig, a szálláshelyek és az éttermek is zavartalanul működnek, az emberek élik mindennapjaikat. Mint hozzáfűzte, annyiban más a helyzet, hogy bizonyos csomópontokban tömegekben gyűlnek össze a migránsok.