2024. április 25., csütörtök
Helyszíni tudósítás

Katonák vannak a šidi határon

Tegnap délelőtt Šidről 150 migránst szállítottak el a szerb–macedón határra

Tegnap reggel nyolc óra környékén három autóbusz jelent meg a šidi tranzitállomás előtt, és önkéntes alapon azok szálltak fel rá, akik vállalták, hogy visszatérnek a macedón–szerb határra. Akik elutaztak, azok döntően olyan migránsok, akiknek nem volt megfelelő regisztrációs papírjuk. Ez azt jelenti, hogy vagy az egységes regisztráció bevezetése előtt érkeztek Šidre, vagy Bulgária felől léptek be Szerbiába, ezért nem lehetett megfelelő papírjuk. Hozzávetőlegesen 150 fővel vannak most kevesebben a šidi tranzitállomáson, de még így is maradtak mintegy 600-an. Ők sem utazhatnak tovább. Vannak közöttük gazdasági migránsok: afgánok, marokkóiak, irániak, meg olyanok is, akiket kiszűrtek a horvát hatóságok a vonatra való felszállás előtti ellenőrzés alkalmával. Ezek az emberek végeredményben csapdahelyzetbe kerültek, mert nem mehetnek tovább, a származási országukba nem akarnak visszamenni, és menedékjogot sem akarnak kérni Szerbiától. Feltűnően sok a kisgyermekes család a Szerbiában rekedtek között.

A kilátástalan helyzetük miatt az elmúlt egy hétben mindennaposak voltak a tüntetések. Ezek békésnek mondhatók, csak azt skandálták ugyanis, hogy engedjék őket tovább, meg hogy ők szíriaiak, irakiak, nem értik, miért nem mehetnek tovább. Azzal, hogy csökkent a létszámuk, várhatóan a feszültség is csökken, ám ez csak ideig-óráig tarthat, mivel azt tapasztaltunk, hogy a horvát hatóságok egy-egy szerelvény megtöltésekor 50-60 embert visszafordítanak, és ők ismét csak ebbe a táborba kerülnek.
Tegnap lapzártáig nem jött meg a horvát szerelvény, jóllehet az adaševci pihenőhelyre már megérkezett az a 300 migráns, aki a macedón határzár feloldása után, szombaton éjjel lépett be Szerbiába. Így ebben a pillanatban Šiden és környékén megközelítőleg ezren lehetnek.

Tegnap délelőtt a katonaság is megjelent a šidi határátkelőn. A múlt héten a Nemzetbiztonsági Tanács teljes készültséget rendelt el a hadsereg számára, hogy ha szükség lesz rá a migránsnyomás miatt, akkor kisegítsék a határon szolgálatot teljesítő rendőrséget. A katonaság békés eszközökkel fogja védeni a határokat, hangzott el a jelzett ülésen. Šiden tegnap 10 katona jelent meg a rendőrség munkájának kisegítésére, ezt nem hivatalos forrásból tudjuk, továbbá azt is, hogy a katonákat Újvidékről vezényelték Šidre.

Nebojša Stefanović belügyminiszter a napokban elmondta, hogy a szerb rendőrség kezdeményezte egy újabb konferencia megtartását a migránsok balkáni útvonalán elhelyezkedő országok rendőrfőnökeivel, és erre a konferenciára meghívást kapna Görögország, Németország, Hollandia és mindazon országok, amelyek érintettek a migránsválságban. Vélhetően nemcsak a görög–macedón határon kialakult helyzet kerül majd napirendre, hanem az is megvitatásra szorul, hogy az egységesített regisztrációs lapokat nem ismeri el minden ország. Šiden ugyanis olyanokat is feltartóztattak, akiknek ilyen dokumentumuk volt. A konferencia mára volt beharangozva, de a kormány honlapján nem jelezték ennek mai megtartását.