2024. március 28., csütörtök

Pontosabb és alkalmazhatóbb hivatalos nyelvhasználati törvény

Ma kerül sor a parlament első rendes ülésére, ahol a többi között a tartományi és önkormányzati foglalkoztatottakról szóló törvényről vitatkoznak majd a képviselők

A parlamenti képviselők többségi szavazattal megszavazták a közszférában dolgozók fizetéséről szóló törvényt, amely azoknak az alkalmazottaknak a fizetését szabályozza, akik olyan intézményekben, intézetekben dolgoznak, amelyek működése elsősorban az állami költségvetéstől függ. A közvállalatokban dolgozók fizetését nem ez a törvény alapján számolják majd el, de így is a törvény mintegy 500 ezer ember fizetésének elszámolását módosítja.

A parlament idei hetedik rendkívüli ülésének napirendjén három pont szerepelt, az egyik a közszférában dolgozók fizetési rendszeréről szóló törvény, amely mint ahogy Kori Udovički államigazgatási miniszter a törvénytervezet ismertetésekor kiemelte, nem öleli fel sem a Szerbiai Nemzeti Bankban dolgozók, sem a közszolgálati médiában foglalkoztatottak, sem a közvállalatokban dolgozók fizetését, hiszen annak ellenére, hogy talán itt is rendet kellene tenni, a közvállalatoknak piacorientáltan kell működniük, a fizetéseket pedig ehhez mérten kell kiszámítani.
Az új törvény szerint minden, közszférában dolgozó fizetését az egységesített alapösszeg és a megadott koefficiens megszorzásával lehet majd kiszámolni. A koefficienseket egy külön törvény definiálja majd, amely hamarosan úgyszintén napirendre fog kerülni.

Habár az ellenzéki pártok felszólalásukban éppen azt kritizálták, hogy a törvény nem foglalkozik sem a közszolgálati médiával, sem a nemzeti bankkal, sem a közvállalatokkal, ezért azt vissza kellene vonni a parlamenti eljárásból, a miniszter kiemelte, a közszolgálati médiumok, a közvállalatok elsősorban a piachoz kell hogy igazodjanak, másodsorban pedig az állam és a polgárok felügyeletére vannak bízva.

Pásztor Bálint: A jövőben is lefolytatható a közigazgatási eljárás kisebbségi nyelven is (Ótos András felvétele)

Pásztor Bálint: A jövőben is lefolytatható a közigazgatási eljárás kisebbségi nyelven is (Ótos András felvétele)

A másik napirendi pont a közigazgatási eljárásról szóló törvény volt. Erre a törvénytervezetre a Vajdasági Magyar Szövetség módosító indítványt nyújtott be, mégpedig a hivatalos nyelvhasználat kapcsán.

– A módosító indítványunkkal egy kicsit pontosabbá és alkalmazhatóbbá tettük a közigazgatási eljárásról szóló törvény azon szakaszát, amely a hivatalos nyelvhasználattal kapcsolatos. Ilyen megoldást tartalmazott a korábbi közigazgatásról szóló törvény is. Vagyis a jövőben is lefolytatható közigazgatási eljárás kisebbségi nyelven is – emelte ki lapunknak Pásztor Bálint, a VMSZ képviselője a módosító indítvánnyal kapcsolatban.

A napirenden szereplő területszervezési törvény módosítása szerint pedig három község, Nagykikinda, Versec és Pirot városi címet kap.

A rendkívüli ülés – amely pénteken kezdődött, vasárnap este tartották meg a benyújtott módosító indítványok egyenkénti megvitatását – tegnap a szavazással véget ért. Mindhárom pontban többségi szavazattal elfogadták a két új törvényt, illetve a területszervezési törvénymódosítást is.

A parlament elnök asszonya, Maja Gojković a ma kezdődő tavaszi ülésszak első napjára hívta össze a parlament első rendes ülését, amely napirendjén a többi között a tartományi és önkormányzati foglalkoztatottakról szóló törvény szerepel, valamint az elektronikus médiumokat szabályzó testület irányító szervei tagjainak megválasztása is.

Az SZRTV (Szerbiai Rádió és Televízió) értesülései szerint a héten várhatóan sor kerül még egy ülésre, csütörtökön, amikor az új védelmi minisztert választja majd meg a parlament, majd a hét végén feloszlatják a parlamentet, a Tanjug hírügynökség szerint azonban még mindig nem biztos, hogy ez az ülés lesz-e az utolsó, amikor a képviselők ebben az összetételében hozhatnak döntéseket.