2024. április 25., csütörtök

Az irodalom főétel vagy desszert?

Inspiratív pedagógia a 21. században – Megtartotta közoktatási konferenciáját az ÉMPE

A vers a legolcsóbb utazási iroda, ahol még az időutazás is lehetséges – mondta Lackfi János Szabadkán az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének szombaton megrendezett, sorrendben kilencedik közoktatási konferenciáján. A provokatív irodalomszemléletéről és figyelemfelkeltő költészeti nézeteiről is ismert szerző szórakoztatóan mutatta be az irodalomtanítás buktatóit és az olvasóvá nevelés korszerű megközelítési módjait a konferencián részt vevő pedagógusoknak.

Lackfi János óva intette a tanárokat a magyarórák definíciókényszerességétől, az egyutas gondolkodástól és a szövegeknek a valóságtól elzárt kezelésétől. Lackfi cáfolta, hogy a költészet a preparált helyzeteken kívül nem illik sehova, sem az adóhivatalba, sem pedig a bevásárlóközpontokba. Szerinte a vers az, ami nem illik ugyan sehová, mégis mindenhová való. A költészetnek belső lelki haszna van – mutatott rá Lackfi, aki egy háziállat vagy egy társ barátságához hasonlította az irodalmat, amely állandóan készen áll a vigasztalásra. A vers a legolcsóbb utazási iroda, amely időutazásra is képes – tette hozzá az előadó.

(Bajtai Kornél felvétele)

(Bajtai Kornél felvétele)

Lackfi János előadásában reagált a tankönyvekbe is bekerült Varró Dániel-verset követő pedagógusi-szülői felháborodásra. A versben költőtársa a kisbabák „jó játékait” sorolja, mint amilyen a konnektor, a laptopkábel vagy a mobilteló, aminek elolvasása a tiltakozók szerint a gyermekeket veszélyeztetheti. Lackfi felolvasta az ezt követő Facebook-posztját, miszerint ebben az értelemben József Attila („Tiszta szívvel betörök, ha kell, embert is ölök”) versének tankönyvi megjelenése is ártatlan embervért követel, Dosztojevszkij öregasszonyok kiirtására uszít, Swift meg ír gyerekek fogyasztására. Arany (szándékos rosszindulatból?) elfelejtette megemlíteni, hogy kiskorúak ne babráljanak malomkővel, mert rájuk dőlhet, Cervantes pedig fütyül rá, hogy szellemileg kevésbé érettek esetleg kipróbálják a trükkjeit, és konyhakéssel böködik a ventillátort – ironizált Lackfi, aki szerint az irodalom valódi halála inkább az unalom, nem bűn a házi olvasmányokat rövidített változatban publikálni vagy újrafogalmazni, és ami a legfontosabb: ki kell használni azt a játékteret, amelyet az irodalom nyújt a közoktatásban.

A konferencián előadást tartott még dr. Görözdi-Nagy Eszter coach, mediátor az önismeret szerepéről a tanulásban és a pályaválasztásban, Molnár Karolina, a budapesti Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet munkatársa, Berze Gizella, a zentai Stevan Sremac Általános Iskola fejlesztő pedagógusa, Papp György, a budapesti Veres Péter Gimnázium igazgatója és Csíkos Sándor, a bácskertesi József Attila Általános Iskola igazgatója.