2024. április 19., péntek

FIFA: Gianni Infantino az új elnök

A svájci Gianni Infantino nyerte a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) pénteki, zürichi elnökválasztásának második fordulóját is, az ezúttal kapott 115 szavazat pedig elég volt neki ahhoz, hogy megszerezze az elnöki mandátumot.

Gianni Infantino UEFA-főtitkár a nyoni sorsoláson (Fotó: Beta/AP)

Gianni Infantino eddig az UEFA főtitkára volt (Fotó: Beta/AP)

Az európai szövetség (UEFA) főtitkárára az első fordulóban 88-an szavaztak, az akkor nem volt elég a végső sikerhez, mert ahhoz kétharmados támogatottságra lett volna szükség. A második körben már elég volt a szavazatok több mint fele, a kapott 115 vokssal így már megnyerte az elnökválasztást. Ezúttal is mind a 207 szavazat érvényes volt.

A bahreini Szalman bin Ibrahim al-Kalifa sejkre, az ázsiai szövetség (AFC) elnökére 88-an, Ali bin al-Husszein jordán hercegre, a FIFA végrehajtó bizottságának korábbi tagjára 4-en voksoltak, a francia Jérome Champagne, a FIFA korábbi főtitkár-helyettese viszont nem kapott szavazatot. A magyar szövetség szavazatát Vági Márton főtitkár adta le.

„Kivételes utazáson mentem keresztül, amely alatt rengeteg fantasztikus emberrel találkoztam – mondta megválasztása után Gianni Infantino. – Olyan emberekkel, akik imádják a labdarúgást, minden nap együtt lélegeznek vele. Olyanok, akik megérdemlik, hogy a FIFA nagy becsben tartsa őket.

„Mindannyiukkal együtt akarok dolgozni annak érdekében, hogy egy új érát nyissunk, amelyben a labdarúgás áll a színpad közepén. A FIFA sok szomorú pillanaton, kritikus helyzeten van túl, de ezeknek az időknek vége. Reformokat, megfelelő irányítást és átlátható viszonyokat kell teremtenünk.”

„Ha elkötelezettséggel és kemény munkával visszanyerjük a tiszteletet, akkor biztosak lehetünk benne, hogy végre erre a gyönyörű játékra koncentrálhatunk. Visszaállítjuk a FIFA jó hírnevét és a tiszteletet a szövetség irányába.”

Infantino olasz bevándorlók gyermeke, aki intelligenciájának és ambíciójának köszönhetően bedolgozta magát a nemzetközi sportmenedzsmentbe. Az időközben eltiltott elnök, Michel Platini árnyékában 2009-től főtitkárként vezette az európai szövetséget. Ügyvéd, négy gyermek édesapja. Több éves tapasztalattal rendelkezik a klublicencek területén, és nagyon megbízhatónak tartják.