2024. április 19., péntek

Zágrábban döntöttek a napi félezres létszámról

Ausztria, Szlovénia, Horvátország, Szerbia és Macedónia rendőri vezetői már korábban megállapodtak arról, hogy 580-ra korlátozzák a nyugat-balkáni országok területén naponta átengedett migránsok számát – közölte a szlovén rendőrség pénteken Ljubljanában.

A szlovén rendőrség szerint a migránsok vonulásának nyugat-balkáni útvonalán fekvő országok rendőri vezetői még február 18-án Zágrábban nyilatkozatot írtak alá arról, hogy tiszteletben tartják a korábban bejelentett osztrák kvótát, és a visszatoloncolások elkerülése végett naponta mintegy 580 migráns belépését engedélyezik, hogy minden bevándorlót a schengeni szabályoknak megfelelően ellenőrizhessenek. A javaslatot egyhangúlag elfogadták. Horvátország ennek ellenére csütörtökön 850 Közel-Keletről érkezett bevándorlót szállított Szlovéniába, Ljubljana pedig csak figyelmeztette Zágrábot a korábbi megállapodásra – magyarázta a szlovén rendőrség. Zágráb ezután tájékoztatta Belgrádot, hogy naponta legfeljebb ötszáz migránst fogad.

A korlátozott beléptetéseken túl a megállapodásban az is szerepelt, hogy a szóban forgó országok szakembereket küldenek a görög–macedón határra, hogy segítsék macedón kollégáikat a személyazonosság megállapításában és a regisztráció elvégzésében, majd minden ország ellenőrzötten, saját területén szállítja tovább a migránsokat egyik pontról a másikra.