2024. április 18., csütörtök
BRASSÓI TUDÓSÍTÓNKTÓL

Elvitatnák érdemeit

Csütörtökön kihirdetett jogerős ítéletében elutasította a bukaresti Legfelsőbb Bíróság Tőkés László európai parlamenti képviselő keresetét, amelyben azt kérte, hogy érvénytelenítsék a magasrangú román állami kitüntetés megvonását javasoló 2013-as határozatot. Az 1989-es romániai antikommunista forradalom kirobbantóját így megfoszthatja a Románia Csillaga érdemrendtől Klaus Iohannis államfő.

A kitüntetést Traian Băsescu korábbi államelnök adományozta Tőkés Lászlónak az 1989-es népfelkelés kirobbantásában játszott szerepének elismeréseként, 2009-ben, a rendszerváltás 20. évfordulóján.

Négy évvel később a Románia Csillaga érdemrend becsületbírósága úgy határozott, hogy kezdeményezi a magyar politikusnak adományozott állami kitüntetés visszavonását. Tőkés Lászlót azzal vádolta meg Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök, hogy megkérdőjelezte Románia egységes és oszthatatlan nemzetállam jellegét, és ezzel alkotmányt sértett, amikor a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor zárónapján arra kérte a mellette ülő Orbán Viktort: Magyarország vállaljon védhatalmi szerepet Erdély fölött úgy, ahogy azt Ausztria tette Dél-Tirol esetében. Az ex-miniszterelnök populista és demagóg felvetésére azonnal reagált nyolc vezető szociáldemokrata politikus, köztük Corina Cretu, az Európai Unió jelenlegi regionális fejlesztési biztosa és azt követelték, vonják meg Tőkéstől a kitüntetést.

Tőkés László megtámadta a pártbüróként működő becsületbíróság döntését. Az ügy a Legfelsőbb Bíróságra került, ahol az a döntés született, hogy az érdemrend visszavonható.

Tőkés László ügyvédje, Kincses Előd szerint azonban ezzel az ügy koránt sincs lefutva, ugyanis egyáltalán nem biztos, hogy Klaus Iohannis tényleg visszavonja a kitüntetést, másrészt az államfő döntése is megóvható. Kincses egy korábbi esetre is utalt: a szélsőjobboldali Nagy-Románia Párt azóta elhunyt elnökét, Corneliu Vadim Tudort 2004-ben tüntette ki Ion Iliescu, elnöki mandátumának utolsó napjaiban. Iliescu döntése hatalmas botrányt kavart: a Nobel-díjas Elie Wiesel tiltakozásként visszaadta a román államtól 2002-ben kapott kitüntetését. Hogy csituljanak a kedélyek, Ion Iliescu utódja, Traian Băsescu visszavonta az érdemrendet, Vadim Tudor azonban bíróságon óvta meg az elnök döntését, és meg is nyerte a pert.

„Vadim azon a címen nyert, hogy csak az vonhat vissza egy kitüntetést, aki adta. Ez abszolút agyrém egyébként, mert ha valaki tíz év után agyonüti a gyermekét, teszem azt, mégiscsak illene megfosztani az érdemrendjétől, ez viszont egy olyan joggyakorlat, amelyre lehet hivatkozni” – magyarázta a tényállást az ügyvéd.

Hivatkozni ugyan lehet, de Romániában nincs precedens értékű per, s különben is az igazságszolgáltatás már számtalanszor bizonyította, kettős mércével mér. Másként, ha egy szélsőjobboldali jó románt kell meg és elítélni, s másként ha hasonló ügyben egy kisebbségi magyart. Tőkés László esetében még történelmi szerepe is zavaró, hiszen neki magyarként sikerült az, ami – számtalan kudarc bizonyítja – egyetlen románnak sem: forradalmat csiholni, melyben elbukott a nacionálkommunista Ceaușescu-rendszer. Legalább ne maradjon tárgyi bizonyítéka elismerésünknek! – gondolhatta Victor Ponta, a nyolcak és a Legfelsőbb Bíróság.

Tőkés László érdemrendjét elvitathatják, érdemeit aligha.