2024. március 28., csütörtök

Kettős merénylet történt Szomáliában is, sok halott

Az al-Shabaab iszlamista szervezet kettős pokolgépes merénylet követett el a délnyugat-szomáliai Baidoa városában, legalább 21 ember életét vesztette - közölték vasárnap rendőrségi források.

A robbanások Mogadishutól 245 kilométerre északnyugatra fekvő Baidoában egy étterem előtti forgalmas útkereszteződésen és egy másik közeli éteremben történtek.
Egy rendőr szerint először az egyik öngyilkos merénylő működésbe hozta az autójába rejtett pokolgépet az útkereszteződésen, majd egy másik az étteremben robbantott. A támadások célja a helyi lakosok és tisztviselők által szívesen látogatott éttermek voltak.

„Az első robbanást egy autóbomba idézte elő és egy népszerű éttermet célzott, a második robbanást pedig egy öngyilkos merénylő vitte végbe egy másik étteremben, amely kormánytisztviselők körében közkedvelt helynek számít. Egyelőre 21 halálos áldozatról tudunk, többségében polgári lakosok" - közölte egy rendőrségi illetékes.

„Az étterem és az útkereszteződés is rendkívül forgalmas volt, így a halálos áldozatok száma még tovább nőhet" - tette hozzá egy másik illetékes a Reuters hírügynökségnek.
Egészségügyi források szerint legalább húsz személy megsebesült.

„Kormányerőket és tisztviselőket céloztunk" - közölte a szélsőségesek katonai szóvivője és hozzátette, hogy egy rendőrőrs található a támadások helyszínének közelében.

Az al-Shabaab pénteken a szomáliai fővárosban, Mogadishuban hajtott végre merényletet egy szálloda ellen, amelyet elsősorban nem külföldiek, hanem a kormány tisztségviselői és üzletemberek, cégvezetők látogatnak. A terroristák 14 embert megöltek és 30-at megsebesítettek.

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal szövetséges al-Shabaab már több ezer ember haláláért felelős Szomáliában. A szervezet korábban Szomália jelentős részét - a fővárost is - uralta, de az elmúlt években az afrikai uniós katonák segítségével sikerült kiszorítani Mogadishuból és az ország nagyobb városaiból. Az al-Shabaab azóta a hagyományos fegyveres harc helyett gerillahadviselést folytat, és főleg öngyilkos merényleteket követ el az országban állomásozó külföldi - kenyain kívül ugandai és burundi - katonák, a 22 ezer fős AMISOM támaszpontjai, járműoszlopai ellen.