2024. március 29., péntek
IRAK

Visszaverték a dzsihadisták Bagdad egyik elővárosa ellen indított támadását

Iraki kormánycsapatok és velük szövetséges félkatonai csoportok visszaverték az Iszlám Állam (IÁ) fegyvereseinek támadását Bagdad Abu Graib nevű nyugati elővárosa ellen - közölték vasárnap névtelenül nyilatkozó iraki biztonsági források.

Az elmúlt hónapok legsúlyosabb Bagdad környéki támadásában a szélsőséges fegyveresek először három, gépkocsiba rejtett pokolgépet hoztak működésbe, majd tüzet nyitottak a biztonsági erők egyik bázisára és a közelben lévő gabonasilókra. Utóbbiak közül az egyik kigyulladt. Legalább nyolc iraki katona és milicista vesztette életét és 22-en megsebesültek - mondta két, névtelenül nyilatkozó iraki rendőr. Egészségügyi források megerősítették az áldozatok számára vonatkozó értesüléseket.

A támadás helyszínére erősítésként vezényelt katonai alakulatok, a velük szövetséges Hasd Saábi nevű félkatonai szervezet segítségével több órás harcokban visszaverték az IÁ szélsőségeseit - közölte egy névtelenül nyilatkozó biztonsági forrás, és hozzátette, hogy több tucat iszlamistával végeztek. A nyugat-bagdadi katonai műveletekért felelős iraki parancsnok szerint a kormányerők "uralják" a helyzetet és helyi kijárási tilalmat rendeltek el. Az iraki főváros felé vezető utakat pedig lezárták, hogy megakadályozzák a szélsőségesek beszivárgását.

Az IÁ támadása Abu Graib ellen olyan aggodalmat keltett a bagdadi lakosság körében, hogy a dzsihadisták megközelítették az iraki főváros lakónegyedeit, különösen miután olyan híresztelések kaptak lábra, hogy több tucat család hagyta el a nyugati fekvésű külváros térségét. Abu Graib mintegy 25 kilométerre nyugatra fekszik Bagdadtól, félúton a főváros és az IÁ kezén lévő Fallúdzsa között. A település az Abu Graib-i börtönben elkövetett kínzások révén vált hírhedté, ahol amerikai katonák az Egyesült Államok 2003-as iraki invázióját követően őrizetbe vett irakiakat kínoztak és aláztak meg.