2024. március 29., péntek
OROSZORSZÁG

Meghalt hat ember az oroszországi Vorkuta egyik szénbányájában folyó mentési munkálatok során

Újabb robbanás történt az észak-oroszországi Komi Köztársaságban lévő Vorkuta település Szevernaja nevű szénbányájában, aminek következtében meghalt a helyi katasztrófavédelem öt, és a bányát üzemeltető cég egy munkatársa - közölte egy mentőszolgálati forrás vasárnap. Öt másik mentő megsérült a robbanásban.

A Szevernaja bányában csütörtökön két metángáz-robbanás történt, amelyek kőzetrengést váltottak ki, illetve tűz keletkezett a föld alatt. A helyi katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a bányarengés következtében 111 ember rekedt a mélyben, közülük 81-et sikerült kimenteni. A szerencsétlenségben négy ember meghalt, a túlélők közül kilencen szenvedtek sérüléseket. A mentőszolgálatok 26 bányászt keresnek. A hatóságok újabb robbanások lehetőségére figyelmeztettek.

A Komi Köztáraságban vasárnap háromnapos gyászt rendeltek el a történtek miatt. A volt Szovjetunió területén találhatók a világ legveszélyesebb bányái az elavult technikai felszereltség és az extrém mélység miatt. A hiányos biztonsági intézkedések miatt gyakran fordulnak elő súlyos balesetek.

A Vorkutaugol vállalatnak 13 bányája van, amelyből öt üzemel. A vállalat bányáiban 1994 óta 161 baleset történt, ezekben 116 ember meghalt, és 139 megsérült. Az 1969 óta működő Szevernaja bányában kokszolható szenet hoznak a felszínre. Ugyanitt 2000-ben hegesztési munkálatok miatt tűz ütött ki, akkor tíz ember meghalt. Négy évvel később is történt baleset, akkor öt bányász halt meg, míg 2011-ben két bányász vesztette életét.