2024. március 29., péntek

Elutasították az NVI-botrány miatti kifogást

Lukács Zoltán, az MSZP frakcióvezető-helyettese a Nemzeti Választási Bizottságnak (NVB)kifogást nyújtott be. Ebben az áll, hogy kedden reggel megjelent a Nemzeti Választási Iroda (NVI) épületénél, és a főkapu és a beléptető kapu között „kidobónak tűnő emberek” voltak, akik elállták az útját, és ezért nem tudta benyújtani beadványát. Állítása szerint az NVI semmilyen intézkedést nem tett a helyzet ellen.

(Fotó: MTI)

(Fotó: MTI)

A kifogás kapcsán az NVB pénteki ülésén elhangzott: keddi beadványában Lukács Zoltán nem azt a lakcímet adta meg, amely a nyilvántartásban szerepel, illetve, nem jelölte meg konkrétan, mely jogszabály megsértését kifogásolja. Lukács pénteken kiegészítést tett kifogásához, amelyben a helyes lakcímét tüntette fel, és jogszabályi helyeket is megjelölt.

Patyi András, a testület elnöke javasolta, hogy a kifogást érdemi vizsgálat nélkül utasítsák el. Mint mondta, a kifogásnak kötelező tartalmi eleme a beadványozó személyes adatai mellett a jogszabálysértés megnevezése is, és ez hiányzott az eredeti kifogásból, ezért el kell utasítani.

Litresits András, az MSZP delegáltja azt javasolta, hogy tekintsék meg a pénteki ülésen a kedden történteket rögzítő biztonságikamera-felvételeket. Fábián Adrián, a testület választott tagja szerint „az igazi kérdés”, hogy kedden történt-e jogsértés, márpedig szerinte történt. Borbély Andrea Jobbik-delegált szintén a történtek kivizsgálása mellett érvelt.

A teljes létszámban ülésező testület végül Fábián Adrián ellenszavazatával úgy döntött, nem fogadja el a pótlólag benyújtott kiegészítéseket, és érdemi vizsgálat nélkül elutasítja a kifogást, mert az nem felel meg a kifogással szemben támasztott formai követelményeknek.

A bizottság rögzítette ugyanakkor: ha a pénteki kifogás megfelel a feltételeknek, új kifogásként elbírálható, és erre a benyújtástól számított három napja van a testületnek.