2024. április 23., kedd
HELYSZÍNI TUDÓSÍTÁS

Nem jön a horvát vonat

Šiden 1500 migráns vár arra, hogy tovább utazhasson

Az utolsó horvát szerelvény csütörtökön indult el a szerb horvát határról 250 migránssal Slavonski Brod felé. Šiden, Principovacon és Adaševciben összesen mintegy 1500-an lehetnek, akik arra várnak, hogy Európa keleti kapuján keresztül belépjenek az Unió területére. A helyszínen arra magyarázatot nem kaptunk, hogy miért nem jön a horvát vonat a migránsokért, mint ahogyan arra sem, hogy mikor várható a következő vonat. Csütörtökön Szlovénia hivatalosan értesítette Szerbiát, hogy naponta csupán 580 migráns utazhat tovább a balkáni útvonalon. A gyakorlatban azonban minden magyarázat nélkül a járatok kimaradnak.

Šiden vannak még azok is, akiket február 17-én Szlovénia kiutasított területéről, Horvátország pedig visszatoloncolta őket Szerbiába. Ennek a 217 migránsnak még régi regisztrációs papírja van. Őket ezzel sémiképpen sem engedik tovább, de nem csak őket tartóztatták fel a héten a horvát hatóságok, hanem azokat is, akiknek nem volt útlevele, vagy több hónapos törökországi tartózkodásról árulkodott útlevelük, vagy volt ugyan új regisztrációs papírjuk, de hiányzott mondjuk a görög dokumentum a csomagjukból.

Nebojša Stefanović belügyminiszter egyfelől Szlovéniától hivatalos, írásbeli értesítést kért arról, hogy 580 főre korlátozzák a továbbutazók számát, hogy bebizonyosodjon, nem Szerbia tartóztatja fel őket, másfelől keddre Belgrádba egy konferenciát hívott össze, amelyre meghívást kaptak nem csak a balkáni útvonalon elhelyezkedő országok rendőrfőnökei, hanem Görögország, Németország, Hollandia és mindazon országok képviselői, amelyek érintettek a balkáni útvonalon haladók sorsának rendezésében. A belügyminiszter azt mondta elsősorban arra a kérdésre szeretne választ kapni, hogy a zágrábi megállapodás értelmében alkalmazott egységes regisztráció érvényes-e az egész útvonalon vagy sem? Šiden ugyanis megtörtént, hogy a minden ország által Zágrábban elfogadott álláspontot felülírták a horvát hatóságok, és az új macedón-szerb regisztrációs lappal rendelkezőket is kiszűrték.

Šiden az elmúlt napokban szinte miden napra jutott egy tüntetés. A migránsok tovább akarnak utazni, ezért tiltakoznak, meg mint mondták, azért , mert senki nem mond nekik semmit, csak azt, hogy várjanak. Elegük van a várakozásból, Németországba akarnak utazni, mondták.