2024. április 25., csütörtök

Növelni a színvonalat, idevonzani a turistákat

Ezekkel a célokkal vágott bele idei teendőibe az idegenforgalmi tárca – Az államtitkárt a tavalyi eredményekről és az idei tervekről kérdeztük

A kereskedelmi, idegenforgalmi és távközlési minisztérium alkalmazottjai elégedettek azzal, amit tavaly meg tudtak valósítani, hiszen előrelépés történt a 2014-es esztendőhöz képest. A Magyar Szónak adott nyilatkozatában prof. dr. Győri Lukrécia államtitkár elmondta, sikeres 2015-ös évet tudhat maga mögött a tárca, hiszen az évi tevékenységeinek keretében sikerült 571 millió dinár vissza nem térítendő pénzeszközt jóváhagyni 65 projektum keretében a turisztikai infrastruktúra fejlesztésére, valamint 138 millió dinárt az idegenforgalmi termékek promóciójára és a befogadó turisztikai-vendéglátói kínálat fejlesztésére (96 projektum).

Nagy eredmény ez a 2014-es évhez viszonyítva, amikor a minisztériumban üres pénztárca várt bennünket, ugyanis a költségvetésben a turizmus fejlesztése nem volt előirányozva. A turisztikai termékek bemutatójára és a befogadó turisztikai-vendéglátói kínálat fejlesztésére jóváhagyott pénz regionális elosztásában Vajdaság 40,65 százalékkal vett részt, a turisztikai infrastruktúra fejlesztésére előirányozott összegből pedig 13,5 százalékkal. Ezekkel az eredményekkel valóban elégedettek lehetünk, hiszen többszörösen túlszárnyalták az elvárásainkat. Ezenkívül a vállalkozók, vendéglátók, falusi idegenforgalmi háztartások részére kedvezményes hitelvonalak álltak rendelkezésre a Szerbiai Beruházási Alap jóvoltából. A cél: növelni a turisztikai kínálat színvonalát, megfelelni a turisták elvárásainak – hangsúlyozta Győri.

Győri Lukrécia: Az üdülési utalványoknak köszönhetően az elmúlt évben 118.000 vendégjszakázással nőtt Szerbia turistaforgalma (Ótos András felvétele)

Győri Lukrécia: Az üdülési utalványoknak köszönhetően az elmúlt évben 118.000 vendégjszakázással nőtt Szerbia turistaforgalma (Ótos András felvétele)

A vajdasági fejlesztések közül kiemelte a régi palicsi villamosmegálló felújítását, az ott kialakított turisztikai információs iroda létrehozását, a nyári színpad és bekötőutak felújítását, a Magyarkanizsa központjában található művelődési-idegenforgalmi központ konyharészlegének felszerelését is.

Győri Lukrécia két éve látja el az idegenforgalmi tárca államtitkári feladatait. Elmondta, új szerepkörrel találta szemben magát az egyetemi tanári hivatása mellett, új munkakörbe csöppent. Mint közölte, munkacsoportok léteznek a minisztériumon belül, emellett külső szakmunkatársak is részt vesznek ezeknek a munkájában. Sokszor bonyolítja a helyzetet, hogy egy-egy fejlesztési terv másik minisztériumok hatáskörét is érinti, ilyenkor figyelni kell ezekre az átfedésekre.

AZ IDÉN IS IGÉNYELHETŐK AZ UTAZÁSI UTALVÁNYOK

Mint arról az államtitkár beszámolt, 2016-ban is folytatják a helyi önkormányzatok által alapított turisztikai szervezetek, úticél-menedzsmenttel foglalkozó szervezetek, valamint a civil szektor támogatását. Az erre vonatkozó pályázat január 15-étől a minisztérium honlapján megtalálható és letölthető.

A tárca az idén a turizmus fejlesztésére 640 millió dinár támogatást irányozott elő, a turisztikai termékek promóciójára pedig 110 millió dinárt.

A hazai turizmus ösztönzése és fejlesztése céljából is fordulópontot jelentett az elmúlt év, hiszen Szerbia kormánya első ízben támogatta a hazai, bejegyzett vendéglátókat és a belföldön üdülni vágyó turistákat 5000 dinár értékű üdülési utalvány formájában, legalább öt vendégéjszaka esetén. Tekintettel a pozitív visszajelzésekre és arra a tényre, hogy a polgárok nagy része éppen az üdülési utalványoknak köszönhetően tölthette évi szabadságának egy részét Szerbia gyógyfürdőiben, hegyvidéki nyaralóiban, falusi gazdaságaiban, ez az akció 2016-ban is folytatódik. Az üdülési utalványok révén a múlt évben 118.000 éjszakázással nőtt Szerbia idegenforgalma. Az idén erre a célra 230 millió dinárt irányoztunk elő a költségvetésben, ami 46.000 üdülési utalványnak felel meg. Eddig több mint 320 vendéglátó csatlakozott az akcióhoz, a listát heti szinten frissíteni fogjuk.

Az államtitkár elmondta, hogy az év folyamán az újonnan megnyitott létesítmények is bejelentkezhetnek a minisztériumhoz, valamint azok is, akik az első határidőt elmulasztották. Újdonságnak számít a múlt évhez képest, hogy a polgárok egész évben, vagyis október 15-ig igényelhetik az üdülési utalványokat, és november 20-ig használhatják ki azokat. Kibővült a felhasználók köre is a bejegyzett falusi gazdaságok tulajdonosaival és a szerb állampolgárságú külföldi nyugdíjasokkal.

 TÖBB KÜLFÖLDI TURISTÁT SZERETNÉNEK

A befogadó turizmus fejlesztése és promóciója céljából a kormány az idén első ízben részesíti vissza nem térítendő támogatásban azokat az utazásszervező irodákat, amelyek külföldi turisták Szerbiába való szervezett utaztatásával foglalkoznak. A szubvenciók 10–15 euróig terjednek turistánként, a megvalósult vendégéjszakák számától függően. Erre a célra a költségvetésből 120 millió dinárt különített el a minisztérium.

A minisztérium turisztikai ágazata idei költségvetésének 90 százalékát fejlesztésekre szánt összeg teszi ki.

A múlt évben a turisztikai felügyeleti főosztály is hatékony munkát végzett, ugyanis az első 11 hónapban összesen 15.063 ellenőrzés során 812 alkalommal jogtalan munkát, 396 ellenőrzés során pedig az előírt számlák ki nem bocsátását állapította meg. Ezenkívül 2519 közigazgatási intézkedést és 3123 büntetőintézkedést foganatosított. Az elmúlt év során 9 utazásszervező vesztette el a munkaengedélyét.