2024. március 19., kedd

Tájház Zentagunarason

A múlt idézése a közösség élénkítése céljából
A leendő zentagunarasi tájház elölnézetből (Szabó Anikó felvétele)

A leendő zentagunarasi tájház elölnézetből (Szabó Anikó felvétele)

2016 áprilisában tervezik hivatalosan megnyitni a Zentagunaras központjában létesülő tájházat, amely a mintegy 1900 lakost számláló Topolya községi helyi közösségben a hagyományőrzés mellett a közösségi élet élénkítését és a falusi turizmus fejlesztését is szolgálni kívánja az autentikus, tájjelegű tartalmak biztosítása mellett korszerű közösségi termével, kültéri objektumaival.

A Kodály Zoltán utca 2. szám alatt található épület a település hagyományos építészetének egyik utolsó példája, az 1900-as évek elején épülhetett. Építésének pontos időpontjáról mestergerendájába vésett évszám nem tanúskodik. Az egykori lakóépület a közeljövőben a település kiemelt műemlékévé válhat. A 2008-ban a zentagunarasi helyi közösség által vásárolt, az elmúlt években jelentős átépítéseken átesett három osztatú, jellegzetesen alföldi típusú lakóházon és udvarán 2016-ban újabb renoválások vannak folyamatban, az a fejlesztéseknek köszönhetően újabb tartalmakkal bővül.

Épül a közösségi terem és a hozzá kapcsolódó konyha, valamint a fürdők (Szabó Anikó felvétele)

Épül a közösségi terem és a hozzá kapcsolódó konyha, valamint a fürdők (Szabó Anikó felvétele)

– A zentagunarasi helyi közösség a 2016-os költségvetési évre hozott egyik határozatában az áll, hogy szeretné a helyi járulékból, 6000 euró értékben vásárolt ingatlanból kivitelezett tájház-projektumot lezárni. Használhatóvá, élővé tenni a falu leendő, egyetlen autentikus tájjegű épületét, amely régi-új arculatának kialakításában mostanáig is oroszlánrészt vállalt a helyi, 2009-ben alakult Mag Hagyományápoló Egyesület, mely használati joggal rendelkezik felette és ellátja annak kisebb tatarozási, karbantartási munkálatait az építkezés időszakában is. A beruházás sikeres megvalósításához 2009-ben a Szülőföld Alap járult hozzá százezer dináros támogatással. 2011-ben és 2012-ben topolyai önkormányzati és pályázati pénzből újabb 480 000 dinár segítette a felújítási munkálatok kivitelezését, a 2013-as évben a zentagunarasi helyi közösség 120 000 dinárt különített el erre a célra. 2015-ben az új összetételű tanács a tájház létesítésére vonatkozóan tervmódosításokkal állt elő és 2 100 000 dinárt különített el a folyó évre a munkálatok kivitelezésére. A 2016-os évben újabb 1 600 000 dináros támogatás biztosításának köszönhetően immár megvalósulhat az elképzelés, hogy az 1500 négyzetméteres telken az eredeti elképzelésekhez képest nagyobb területen,180 négyzetméteres épületben létesülhessen tájház. A komplexumban az autentikus tartalmak mellett, amelyek a tájszobában és tájjelegű konyhai részlegben kerülnek bemutatásra, a klubhelyiségben a régi mesterségek művelői is bemutatkozási lehetőséget kapnak majd, ott termékeiket értékesíteni is tudják.

Sípos Hajnalka (Szabó Anikó felvétele)

Sípos Hajnalka (Szabó Anikó felvétele)

2015-ben a helyi Csipkerózsa kézimunkacsoport négy szövőszéket nyert a Tartományi Gazdasági, Foglalkoztatási és Nemi Egyenjogúsági Titkárságnál. Azok is a tájházba kerülnek: ott lehet majd őket megtekinteni, használni. Az elmúlt évben a Rind Project vállalkozás által készített tervmódosítás jóvoltából a korábban tervezett, kiépített közösségi termünk harminc négyzetméteresre nőhet és különböző képzéseknek, rendezvényeknek is teret biztosíthat. Hasonlóan az udvari részhez, ahol jelenleg is folyik a meglévő ganghoz építendő csűr kialakítása, amelyben több mint 100 személy tud majd helyet foglalni. Onnan kitűnő lesz a rálátás a külső kemencére és a várhatóan 2017-ben kiépítendő nyári színpadra. A góré mellé épülő csűr építése is most van folyamatban. A közösségi terem közvetlen szomszédságában korszerű konyha, valamint fürdőhelyiségek is létesülnek: zuhanyzók és toalettek épülnek. A konyhai felszerelésen kívül minden felsorolt létesítmény kiépítése, felszerelése a mintegy ötmilliós, helyi közösség által biztosított támogatásból valósul meg – foglalta össze Sípos Hajnalka, a helyi közösség végrehajtó bizottságának elnöke.

– A közelmúltban fogalmaztuk meg pályázatunkat egy tizenöt darabos összecsukható sörgarnitúra-szett beszerzésére a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nél – osztotta meg velünk Sípos Attila, a Mag végrehajtó bizottságának elnöke –, amely a tájház teraszán, nyitott csűrében vagy udvarán kültéri rendezvényszervezéseinkhez szolgál segítségül, az érdeklődők kényelmét szolgálná.

Sípos Attila (Szabó Anikó felvétele)

Sípos Attila (Szabó Anikó felvétele)

Tájszobánkban, az ún. tiszta szobában a magyar és a ruszin népi kultúra tárgyi emlékei egyaránt megtalálhatóak lesznek. A konyharészben, csakúgy, mint a teljes épületbelsőben elhelyezendő néprajzi tárgyak a helybeli lakósok adományaiból származnak majd. Örömünkre szolgál, hogy folyamatosan érkeznek a polgári felajánlások. Reméljük, a tárgyak a közeljövőben rendeltetési helyükre kerülhetnek majd. Mostanáig az utcai szobával egyenlő tájszoba ruszin részlegébe ajánlottak fel a lakosok szekrényt és ágyat, de a leendő tisztaszobába érkezett még felajánlások formájában almárium, tornyos nyoszolya, szekrény, székek, szentkép. Az udvari, góré mellé épülő fedett csűrbe kerül majd egy régi parasztkocsi, lóvontatású ekéket is kapunk, emellett lesz ott magszelelő és megtekinthető lesz a kenderfésű is. A felajánlásokat továbbra is várjuk. Fennállásunk óta elsődleges célkitűzésünknek számított egy tájház létrehozása Zentagunarason, amelynek eléréséhez karnyújtásnyira vagyunk. A falunkban nincs olyan tájjellegű, a hagyományos építészet jegyeit magán viselő épület, amelynek jelenléte többek között a falusi turizmus élénkítését is szolgálná. Azt szeretnénk, ha a hagyományos tájjellegű épületünk élettel teli lenne, a falubeliek és civil szervezeteik gyakorlati igényeit is szolgálná – fejtette ki Sípos Attila.