2024. március 29., péntek

A népi vonósok

Szerdán este a zentai Művelődési Ház kiállítástermében, a Délibáb MME szervezte sorozat keretében A népi vonósok című, hangszerbemutatóval és sok-sok zenével egybekötött ismeretterjesztő előadást volt szerencsénk meghallgatni a magyar népzene vonós hangszereinek történetéről a szabadkai Juhász Zenekar remeklésében.

Fotó: Gergely Árpád

Fotó: Gergely Árpád

A Délibáb MME által a Balassi Intézetnél megpályázott és megnyert összegből sikerült megszervezni ezt a magyar népzenének szentelt, tizennyolc részes sorozatot, melynek ezúttal már a nyolcadik előadására került sor.

Recskó Szabolcs bevezetőjében elmondta, reméli, a mai est különösen számíthat a legfiatalabbak érdeklődésére, és valóban: a műsor a komoly sereget felvonultató alsós korosztály hatékony társszereplésével folyt le, tapssal, énekkel biztatták a zenekart, amelynek hegedűse/énekese, Juhász Gábor ügyesen kommunikált az ifjakkal. Szépen felépített előadásában – amely természetesen 90%-ban a muzsika nyelvén szólalt meg – mesélt röviden a vonós hangszerek ázsiai eredetéről, a magyar népzenében csak a 18. században való megjelenéséről, majd részletesen kitért a Kárpát-medence népzeneföldrajzára; néhány mondat után már húzták is, kaptunk csordásnótát, verbunkot, csárdást, gyerekdalt stb. vegyesen – a szurokszemű lelkes gyerekhadat sokszorosan megénekeltetve.

Fontos megjegyeznünk, hogy a szervezők belátták, az Zentai Alkotóház nézőterét kinőtte a sorozat, a kiállításterem is dugig megtelt ülő- és állóvendégekkel.

Az előadást táncház követte, ahol szintén a Juhász Zenekar szolgáltatta a talpalávalót, a kettő közötti rövid szünetben pedig a Délibáb MME citerásai nem hagyták kihűlni a remek hangulatot.