2024. április 25., csütörtök

A minisztérium törleszti a tartozásait

Juhász Attila államtitkár a Zentai Gazdakör évi közgyűlésének a vendége volt

A mezőgazdasági minisztérium március 31-éig törleszti a termelők iránti adósságát – nyilatkozta Juhász Attila államtitkár a Zentai Gazdakör szerdán megtartott közgyűlésén.

A minisztérium esedékes pályázatairól elmondta, hogy az idei költségvetésben a vidékfejlesztésre szánt rész 2,9 milliárd dinárra növekedett, s ezen belül 40 és 50 százalék közötti vissza nem térítendő támogatásokat irányoztak elő többek között a növénytermesztés és az állattenyésztés fejlesztésére. Ezenkívül kamattámogatással is segítik a termelőket, aminek köszönhetően a gazdák 3-4 százalékos kamattal vehetnek föl dináralapú kölcsönöket jószág, gép, termelési eszközök beszerzésére. Továbbá a biztosítások 40–45 százalékát is visszatérítik a gazdáknak, s arra kérte a termelőket, hogy használják ki ezeket a lehetőségeket.

Az államtitkár beszélt a 175 millió euró értékű uniós, vidék- és mezőgazdaság-fejlesztésre szánt pályázati lehetőségekről is, aminek kapcsán elmondta, hogy a napokban jelent meg az a pályázat, amelynek révén 103 személy számára biztosítanak munkahelyet az ügynökségben, az első pályázati felhívásokat pedig az év második felében írják ki. A programon keresztül többek között erőgépek, utánuk kapcsolható eszközök beszerzésére, turisztikai beruházásokra, farmok felszereléseire lehet majd pályázni.

Szabó József, a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap igazgatója sokkal borúlátóbban beszélt a jelenlévők előtt. Rámutatott, hogy míg két évvel ezelőtt a költségvetésből 235 millió dinár állt az alap rendelkezésére, tavaly már csupán 150 millió, s ebből is csak 100-at kaptak el, az idén pedig mindössze 22 millió dinárt különítettek el számukra. Ez már egyfajta csődhelyzet – jegyezte meg, de hozzáfűzte azt is, hogy mindennek ellenére megközelítőleg 500 millió dinár áll a rendelkezésükre, s ennek köszönhetően ki is írták a pályázatokat mezőgépek beszerzésére, méhészet fejlesztésére, öntözőrendszerek, fóliasátrak és üvegházak kiépítésére. Miután ezek lezárulnak, kiírják a hízóborjúk vásárlására vonatkozó pályázatokat, s új hitelezési vonalakat is terveznek.

Sóti Ferenc, a gazdakör elnöke a szervezet tavalyi tevékenységét ecsetelve megemlítette a téli szakmai előadásaikat, s beszélt a Magyarok kenyere és a Kárpát-medence kenyere elnevezésű akcióról is. Az előbbi sikerességéhez a zentai gazdák több mint 700 kilogramm búzával járultak hozzá, s ezért Nagy Miklós, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének elnöke köszönőlevelet adott át nekik.

Sóti az egyesület idei évre tervezett tevékenységéről szólva külön kiemelte, hogy a gazdakör jövőre ünnepli fennállásának 135. évfordulóját – Szerbia harmadik legidősebb gazdaköre –, és már az idén elkezdenek készülni ennek megünneplésére. Odafigyelnek szekciók tevékenységének a kiszélesítésére is, s persze a hagyományos rendezvényeiket is megtartják.

Az összejövetelen Ments András, a Vatebet Fejlesztési Ügynökség vezetője a helyi termékek levédéséről és forgalmazásáról tájékoztatta a jelen lévő termelőket.