2024. április 16., kedd

Huszonhétezer munkanélküli Újvidéken

A munkanélküliség társadalmunk talán legnagyobb gondja, ez az oka annak, hogy rengeteg fiatal külföldre távozik a jobb megélhetés reményében.

Újvidéken 27.000 munkanélküli van, az önkormányzat az idén 105 millió dinárt költ a foglalkoztatás serkentésére (Dávid Csilla felvétele)

Újvidéken 27.000 munkanélküli van, az önkormányzat az idén 105 millió dinárt költ a foglalkoztatás serkentésére (Dávid Csilla felvétele)

Újvidéken sajnos hasonlóak a munkanélküliség mutatói mint az ország más részeiben, az utóbbi időben azonban egyre több külföldi vállalat jelenti be, hogy a tartományi székvárosban üzletelne, és hogy munkaerőre lesz szüksége. A Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat adatai szerint Újvidéken jelenleg 27.000 a munkanélküli polgár, zömük 25 és 29 év körüli, középfokú végzettséggel. Ide tartoznak azok is, akiket töröltek a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat adatrendszeréből, mivel huzamosabb ideig nem jelentkeztek a szolgálatnál – jelenti a Vajdasági Rádió és Televízió. Az újvidéki önkormányzat az idén a városi költségvetésből 105 millió dinárt biztosított a foglalkoztatás serkentésére, a munkaközvetítő szolgálat pedig több nyilvános felhívást intézett ennek érdekében. A mozgássérültek, a munkaerőfelesleggé nyilvánított, a 30 év alatti és az 50 év feletti, illetve a szociális segélyre szorulók előnyben részesülnek az önkormányzat foglalkoztatási politikájában. A Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat az idén Újvidéken a foglalkoztatás elősegítése érdekében foglalkoztatási klubot nyit. Ezt a projektet az Európai Unió támogatja, a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálatban pedig elmondták, teljesen újfajta foglalkoztatásserkentési modellről van szó. A Vajdasági Rádió és Televízió újságírója a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat újvidéki irodájában megkérdezte a sorban várakozó polgároktól, hogy mi a véleményük a szolgálatról.

– Rossz tapasztalataim vannak a foglalkoztatási szolgálattal, nincs belőle semmi haszon, az itt dolgozók nem is dolgoznak, senki sem találhat munkát – mondta egy munkát kereső, 30 év körüli férfi.

Egy ötven év körüli újvidéki hölgynek sem volt jó véleménye a szolgálatról.

– Én még nem hallottam, hogy valaki talált volna ennyi évesen munkát a szolgálat segítségével, de még a lányom korosztályából, akik 30 év körüliek, sem jutott senki munkához – mondta a reményét vesztett munkanélküli anya.