2024. április 23., kedd

Óbecse az átlag felett

A szerbiai önkormányzatok működésének átláthatóságát vizsgálta a Transzparencia Szerbia

A korrupció ellen harcoló Transzparencia Szerbia civil szervezet tavaly alapos kutatást végzett, arra volt kíváncsi, hogy Szerbia városai, községei mennyire működnek átlátható módon. A kutatók 87 szempontot vettek górcső alá. A végeredmény 0 és 100 közötti érték lehetett, de a legalacsonyabb 11, a megmagasabb pedig 74 lett. A legrosszabb eredményt Fehértemplom és Smederevska Palanka érte el, a legjobban pedig Paraćin szerepelt.

Az óbecsei önkormányzat elég jól teljesített, de még sok lehetősége van a javulásra (Fehér Rózsa felvétele)

Az óbecsei önkormányzat elég jól teljesített, de még sok lehetősége van a javulásra (Fehér Rózsa felvétele)

A tapasztalatok szerint az átláthatóságot érintő szabályokat akkor tartják be az önkormányzatok, ha azok megsértése következményekkel jár, az pedig kivételes esetnek számít, ha a törvényes elvárásokon felüli intézkedésekkel igyekeznek még transzparensebb módon eljárni. A szervezet elsősorban az internetes oldalak tájékoztatását, az információkhoz való hozzáférés lehetőségét, valamint a képviselő-testület munkájával, a költségvetéssel, a közvitákkal és a közvállalatokkal kapcsolatos eljárások átláthatóságát értékelte. Kevés kivételtől eltekintve az internetes oldalakon kevés adat szerepel a költségvetésről, a képviselő-testületi határozatokról, a közvállalatok és -intézmények igazgatóinak megválasztásáról, és nincsenek naprakész információk olyan más esetekben sem, amelyekre az önkormányzatokat törvény kötelezi. A képviselő-testületi anyagok az üléseket megelőzően kevesebb mint 20 esetben voltak nyilvánosak, a napirendet pedig csupán az önkormányzatok negyede tette közzé. Az elfogadott határozatokat a községek kétharmada osztotta meg internetes oldalán, több mint 30 község honlapján azonban nem szerepelt a költségvetés, annak végrehajátásról pedig csak tíz százalékuk közölt naprakész adatokat. A községek egyharmada fél éven át nem frissítette az adatait, a helyi politikusok fizetését pedig a községeknek kevesebb mint a fele kötötte a lakosság orrára.

A Transzparencia Szerbia összesen 145 várost és községet rangsorolt, 23 városi községet csupán értékelt, de nem rangsorolt, mivel ezek más hatáskörökkel rendelkeznek. Az átlagos értékelés 40 lett, amely meglehetősen alacsony. 50 fölötti eredményt 32 önkormányzat ért el, minimum 60-as indexet nyolc önkormányzat teljesített. Köztük van Topolya (62), Pancsova (61), Zenta (60) és Szenttamás (60).

Óbecse község átlagos értékelése 57 lett. Lássuk, milyen eredményeket ért el a kimutatásban kategóriák szerint: képviselő-testület – a maximum 15-ből 12 (15/12), költségvetés – 16/12, a helyi hatalom egysége és a polgárok – 15/9, adatok: 5/2, közbeszerzések – 4/4, informátor – 6/6, közvállalatok és -intézmények – 18/5, közviták, nyilvános pályázatok – 8/2 és alapindikátorok – 26/16.
Az önkormányzatok eredményei alapján a Transzparencia Szerbia javaslatokat fogalmazott meg a helyzet javítására, és a közeljövőben kerekasztal-beszélgetéseken is népszerűsíti ezeket.

Azok, akiket részleteiben is érdekelnek az eredmények, a http://transparentnost.org.rs honlapon Indeks transparentnosti lokalne samouprave LTI 2015 cím alatt tekinthetik meg.