2024. április 24., szerda

Megkezdődtek az ír parlamenti választások

Megkezdődtek pénteken Írországban a parlamenti választások, amelyeken a közvélemény-kutatási eredmények szerint Enda Kenny miniszterelnök balközép koalíciója elveszítheti törvényhozási többségét annak ellenére, hogy továbbra is az ő pártja, a Fine Gael vezeti a népszerűségi listát.

Elemzők nehézkes kormányalakításra számítanak, mert emellett valószínűleg egyik ellenzéki párt sem szerez elég mandátumot az önálló kormányzáshoz. A felmérések alapján a Fine Gael ősi ellenfele, a Fianna Fáil áll a második helyen. A két párt vezetői kizárták, hogy szövetségre lépjenek egymással.
A szavazóhelyiségek helyi idő szerint 7 órakor nyitottak meg, és a több mint 3,2 millió választópolgár este 10-ig adhatja le voksát. Az első eredmények szombaton várhatók, de a bonyolult választási rendszer miatt a szavazatszámlálás napokig is eltarthat.
Kenny újabb öt évet kért a választóktól azzal érvelve, hogy Írország újra a gazdasági fejlődés útjára lépett, és a munkaerőpiac is dinamikusan növekszik. A három hetes választási kampány legfőbb témái a megszorítások, a gazdasági és pénzügyi válságból való kilábalás, és a dublini bűnbandákkal szembeni fellépés volt.