2024. március 28., csütörtök

Lehet pályázni

Kishegyes község önkormányzata 7 pályázatot írt ki civil szervezetek számára – A pályázatok többsége egész évben nyitva lesz

Kishegyes község önkormányzata a héten civil szervezetek, sport és művelődési egyesületek támogatására vonatkozó pályázatokat írt ki. Novák Attila, az önkormányzat általános közigazgatási osztályának vezetője arról számolt be lapunknak, hogy az önkormányzat 7 pályázatot írt ki 5 témakörben.

Kishegyes központja (Lakatos János felvétele)

Kishegyes központja (Lakatos János felvétele)

- Az első pályázat olyan civil szervezetek számára lett kiírva, amelyek székhelye Kishegyes község területén található. A község tevékenységre, illetve külömböző programokra, projektumokra ad támogatást, s ebben a két kategóriában lehet pályázani. A másik pályázat művelődési egyesületek számára lett kiírva, akik szintén rendes évi tevékenységükre vagy programokra, projektumokra pályázhatnak. A harmadik pályázat bejegyzett sportegyesületeknek szól, ők is a már említett célokra pályázhatnak. A negyedik pályázat valamelyest eltér, itt olyan szervezeteket támogatunk, amelyek kishegyesi székhellyel rendelkeznek, vagy tevékenységük kötődik Kishegyes községhez. Ez humanitárius munkát végző szervezetekre vonatkozik, az eddigi években főként a házi betegápolás szolgálatot támogattuk ezen a pályázaton. Emellett még három pályázatot írtunk ki, amelyek pénzelése a helyi járulékokból történik. Itt a különböző egyesületek tevékenységültől függetlenül tudnak pályázni helyi közösségenként. Ebben az esetben feltétel, hogy a pályázó székhelye a megadott településen legyen – mondta el Novák, majd arról is szólt, hogy humanitárius munkát végző szervezetekre vonatkozó pályázaton kívül minden esetben feltétel, hogy a székhely Kishegyesen községben legyen. Csak bejegyzett szervezetek pályázhatnak, a nem formális csoportok nem esnek ebbe kategóriába. A humanitárius pályázat kivételével a többi pályázat mindaddig nyitva fog állni, míg az erre szánt eszközök el nem fogynak, tuduk meg az osztályvezetőtől. A pályázási összegek nincsennek meghatározva, de a költségvetési keretösszeg korlátozza az odaítélhető eszközöket. A pályázatokat havi szinten fogják elbírálni, s az össz támogatás értéke 10-15 millió dinár között mozog, számolt be Novák.

A pályázati kiírás és a szükséges űrlap megtalálható az önkormányzat honlapján. Az osztályvezető arról is szólt, hogy a kiírás során törekedtek az egyszerűségre, de megbízhatóságot is szem előtt tartották.

- Fontos elmondani, hogy a pályázók át fogják nekünk adni a pénzügyi tervüket, legyen szó általános tevékenységről vagy projektumról. Ez alapján fog döntetni az illetékes bizottság a támogatás összegéről. A kedvezményezettek el kell, hogy tudjanak számolni, legkésőbb jövő év január 31-éig. Amennyiben valaki nem tud elszámolni a kapott összeggel, az nem vehet majd részt a jövő évi pályázatokon – mondta el Novák.