2024. április 25., csütörtök
TÖRÖKBECSE

Pályázat szarvasmarha-tenyésztőknek

Ingyenes szaporítóanyag tehenek és üszők mesterséges megtermékenyítéséhez
Dávid Csilla illusztrációja

Dávid Csilla illusztrációja

Az állami földek bérbeadásából a törökbecsei helyi közösség 700 ezer dinár bevételre tett szert, és ezt a pénzt a mezőgazdaság fejlesztésére fordították volna. Abban, hogy pontosan mire költsék el az összeget, hogy a legjobb helyre kerüljön, a nagybecskereki mezőgazdasági szakszolgálat véleményére támaszkodtak, amely azt javasolta, nyújtsonak támogatást a tehenek és üszők mesterséges megtermékenyítésére. A törökbecsei helyi közösség ezért közbeszerzési pályázatot írt ki, és a Velika Plana-i állattenyésztési-állatorvosi reprodukciós központ nyújtotta be legkedvezőbb ajánlatot.

A simmental és holstein tehenek és üszők mesterséges megtermékenyítéséhez szükséges ingyenes szaporítóanyagra kiírt pályázaton azok a törökbecsei állattenyésztők indulhatnak, akik Törökbecse területén bejegyzett és 2016-ban aktív státusú mezőgazdasági gazdasággal rendelkeznek, és állattartási létesítményeik is Törökbecse területén vannak. A tenyésztők a törökbecsei Vetvranjevo állatorvosi állomáson juthatnak majd hozzá a szaporítóanyaghoz, de a megtermékenyítést a tenyésztőknek kell fizetniük.

A jelentkezési űrlapokat a helyi közösség Tito marsall utca 8. alatti épületében kell átadni, emellett szükség lesz egy idei évre szóló, a gazdaság aktív státusát igazoló okiratra, a személyi igazolvány fénymásolatára és a saját tulajdonú tehenek és üszők marhapasszusának fénymásolatára.

Branko Svilengaćin, a helyi közösség tanácsának elnöke elmondta, hogy a rendelkezésükre álló adatok szerint Törökbecse területén tavaly nagyjából 980 mesterséges megtermékenyítést végeztek el, ezért a helyi közösség most kétezer adagot szerzett be, amely ezer megtermékenyítési eljárásra elegendő – a feltételezések szerint ez a mennyiség fedezi a 2016-ra tervezett mesterséges megtermékenyítés szükségletét. A felhívás a szaporítóanyag-készlet erejéig tart.