2024. április 19., péntek
KAJAK-KENU

Hat magyarkanizsai, öt zentai érem

Újvidéken rendezték meg Szerbia ergométeres országos bajnokságát, amelyen 19 klub 230 versenyzője állt rajthoz. A felnőtteken kívül, ahol a válogatott versenyzők nem indultak, minden kategóriában ott voltak a korosztályos válogatottak. A magyarkanizsai Bratstvo versenyzői hat éremmel zárták a versenyt. A kadétok között Sziveri Rita egy ezüst- (200 m) és egy bronzérmet (500 m) szerzett, s a pionírok között Ladányi Krisztián is kétszer állhatott fel a dobogóra, miután 1000 méteren második, 200 méteren pedig harmadik lett. Az ezerméteres távon ezüstérmes lett még az ifik között Vágó Szabolcs, a felnőtteknél Pálfi Krisztián a dobogó harmadik fokára állhatott fel (mindketten 1000 méteren).

A zentai Tiszavirág versenyzői egy arany-, három ezüst-, egy bronzérmet gyűjtöttek. A legeredményesebb zentai versenyző Barta Éva lett, aki a kadétok között 200 méteren országos bajnok lett, 500 méteren pedig a második helyet szerezte meg. Az ifik között Fenyvesi Abigél is két éremmel fejezte be a versenyt, miután 200 méteren második, 500 méteren pedig harmadik lett. A zentaiak harmadik ezüstérme az ifjúsági Kecskés Balázs nevéhez fűződik, aki 200 méteren második lett. A kadétoknál Orbán Vilmos, a nagybecskereki Begej versenyzője 200 méteren ezüstérmes, 1000 méteren pedig aranyérmes lett.

– Az ergométeres bajnokság mindig egy jó állapotfelmérő verseny, s így volt ez az idén is. A szerb szövetség ötödször szervezte meg az országos bajnokságot, s már a korábbi évekből kiderült, hogy messzemenő következtetéseket nem lehet levonni a helyezésekből, mert van, akinek a vízen való evezés jobban megfelel, s olyan is, akinek kevésbé. Viszont arra mindenkinek jó, hogy tisztában legyen azzal, hol tart a felkészülésben, hiszen az időeredmények magukért beszélnek – mondta Fehér Csaba, a Tiszavirág Kajakklub edzője, aki hozzátette, hogy versenyzői nem készültek külön erre a versenyre, így egy-két érem megszerzésében reménykedett.

– Elégedett vagyok, különösen a pionírokkal, akik most kerültek át minikajakból a normál méretűbe, és valamennyien az első tíz között voltak a legnépesebb mezőnyben. A felnőtteknél Vartus Árpád és Kaszás Ákos is az élcsoportban végzett.

Szombattól két héten át a szerbiai U23-as és ifjúsági válogatott bő kerete Kotorban edzőtáborozik. A zentai csapatból Kecskés Balázs és Marko Subotić kapott meghívást, ami elismerés a klub számára, hiszen a Montenegróban készülő versenyzők közül kerülnek majd ki az ifjúsági válogatottak. Ha minden a terv szerint halad, akkor a Maty-éri edzőtáborozások után a Tiszavirág versenyzői április 9-én Bezdánban szállnak vízre.