2024. március 29., péntek

Több ezer menekült a görög–macedón határon

Šiden közel 2 ezer menekült várakozik – A szerdai szerelvényt követően Horvátország ismét vonatot küldött Szerbiába

Miután teljes egészében lezárták a Görögország és Macedónia közötti határvonalat, a szakértők a migránsválság eszkalálódásától tartanak. A két ország közötti határvonalon nagyjából 3 ezer menekült várakozik. A görög menekülttáborokban pedig mintegy 7 ezer személy pihen, viszont nyilvánvaló, hogy előbb vagy utóbb ők is útnak indulnak a balkáni útvonalon Nyugat–Európa irányába.

A helyszíni tudósítások szerint a menekültek, migránsok legtöbbje szír és iraki. A határvonalon rekedt migránsok nyugodtan várakoztak, egyelőre nem történtek incidensek. A hatóságok szerint viszont elég csak egy szikra és a menekültek akár erőszakkal is megpróbálhatnak áttörni a határon. Erre az eshetőségre a balkáni útvonalon fekvő országok közül több is felkészült. A szlovén katonák szerda óta járőröznek a horvát határvonalon, Bulgáriában pedig elfogadták a törvénymódosítást, amely mentén a bolgár katonák is részt vesznek az országhatárok őrzésében.

Macedóniából kora reggel egy szerelvénnyel 500 menekült érkezett Preševóba, őket autóbuszokkal azonnal Šidre szállították.

A szerdai zendülést követően Šiden most nyugodtabb a hangulat a pihenőállomáson. Ehhez feltehetőleg az is hozzájárult, hogy szerda este végre megérkezett a több napja várt szerelvény Horvátországból, amellyel mintegy 700 menekültet szállítottak el. Pethő Attila, a Pannon RTV újságírója a helyszínen követte figyelemmel a történéseket. Elmondása szerint a szerda este elszállított menekültek dokumentumait, útleveleit, regisztrációs papírjait nyolc órán át ellenőrizték a hatóságok, csak azt követően szállhattak fel a vonatra. Sokan voltak azok is, akiket valami miatt elutasítottak, nekik a šidi pihenőközpontban kellett maradniuk. Azt ezúttal sem tudni, hogy mi lesz ezekkel az emberekkel, hova tovább, meddig lesznek kénytelenek várakozni.

Šiden jelenleg valamivel több, mint ezer migráns tartózkodik, a közeli Adaševcin pedig nagyjából tíz autóbusznyi menekült várakozik, számolt be a Magyar Szónak a Pannon RTV munkatársa. Beszélgetésünkkor éppen egy másik szerelvényt vártak Horvátországból, a menekülteket már felsorakoztatták, a korábban Adaševciben várakozó autóbuszokat is átvezényelték a šidi pályaudvarra, hogy amint megérkezik a vonat, azonnal megkezdődhessen dokumentumaik ellenőrzése.