2024. április 16., kedd

Gyalog indultak útnak migránsok Görögországban

Gyalog indult útnak egy autópálya mellett mintegy kétszáz elkeseredett migráns csütörtökön Görögország középső részén a macedón határ felé helyi televíziós tudósítások szerint.

A görög közszolgálati televízióban sugárzott képsorokon azt lehetett látni, amint nők, a karjukon kisgyerekekkel a Lárisza város közelében fekvő, veszélyesen szűk Tempi-szorosban az autópályán gyalogolnak. A tudósítások szerint az onnan kétszáz kilométerre húzódó görög-macedón határhoz, az idomeni határátkelőhöz igyekeznek. A rendőrség megpróbálta megállítani őket, amire a menekültek ülősztrájkba kezdtek az autópályán. Emiatt hatalmas torlódás alakult ki a fontos közlekedési útvonat szerepét betöltő E75-ös úton.
A Szalonikihoz közeli, diavatai átmeneti befogadótáborban is tiltakozások voltak. Amint arról a görög rádió beszámolt, migránsok leszakították a létesítmény kerítését és elindultak a határ felé.
A nyugat-balkáni migránsútvonalon fekvő országok a hét vége óta szigorúbb ellenőrzést vezettek be, Macedónia és Szerbia már napok óta nem engedi be az Afganisztánból érkezőket, csak a szíriaiak és az irakiak mehetnek tovább. Emiatt a görög-macedón, valamint a macedón-szerb határon is feltorlódtak a migránsok.
Görögországból Macedóniába mintegy 1100-an utaztak ki az elmúlt 24 órában, eközben újabb hétezer migráns érkezett a görög szigetekre. A dél-görögországi, Athén melletti Pireusz kikötőbe csütörtök reggel több mint 1300 menedékkérő érkezett az Égei-tengeri görög szigetek érintésével Törökországból a kikötői hatóság közlése szerint. További mintegy ezer fő érkezése várható a nap folyamán Pireuszba.