2024. április 26., péntek

Pályázzanak minél többen!

A nagyradanováciak is megismerkedtek a Prosperitati Alapítvány pályázataival

A nagyradanováci művelődési házban ismertették kedden este a Prosperitati Alapítvány által kiírt pályázatok részleteit.

Kovács Elvira, a VMSZ alelnöke és parlamenti képviselője elmondta, a párt azért bízott meg egy szakértői csoportot a gazdaságfejlesztési stratégia kidolgozásával, hogy az anyaország, konkrétan a Fidesz irányába felvázoljuk, hogy az itt élő magyarságnak milyen elképzelései vannak. Ennek eredményeképp született meg tavaly novemberben az a magyar kormányhatározat, amely 50 milliárd forinttal, vagyis 160 millió euróval támogatja a vajdasági magyarságot. Ennek a pénznek a 40 százaléka, vagyis 20 milliárd euró vissza nem térítendő támogatásként kerül kiosztásra, a nagyobbik 30 milliárdos rész pedig kedvező hitel formájában. Az utóbbi program még kidolgozás alatt áll, ennek a részletei még nem ismeretesek, mondta Kovács Elvira, annyit lehet tudni, hogy ezek kedvező hitelkonstrukciók lesznek, 0,5 és 2 százalék közötti éves kamattal.
A vissza nem térítendő összeget három év alatt ítélik oda, az idén annak a húsz százaléka kerül kiosztásra. A jelenlegi egyfajta próbakör, de az idén még lesz néhány kiírás, mondta. Kiemelte, felállt a nyolc irodából álló irodahálózat, akinek dilemmája, kérdése van, fordulhat a legközelebbi, szabadkai irodához, de arra biztatta a jelenlévőket, hogy kérdezzenek a helyszínen is.
Kovács Elvira felhívta a figyelmet, hogy nincs semmilyen mutyilista, szó sincs előre kiosztott pénzekről, mindenki egyforma eséllyel pályázhat, a pontrendszer áttekinthető, az elbírálást egy szakmai bizottság végzi, majd a második körben magyarországi bizottság is ellenőrzi.
A másik dolog, amire kitért, hogy a hírek szerint olyan személyek jelentkeznek az érdeklődőknél, akik azt állítják, megfelelő kapcsolatokkal rendelkeznek ahhoz, hogy nyerjenek a pályázatok, ehhez pedig némi juttatás fejében juttatják hozzá az érintetteket. Kovács Elvira szerint ők nem a VMSZ emberei, nem tudnak segíteni, ezért senki se dőljön be nekik.
Somogyi Sándor, a Prosperitati igazgató bizottságának tagja a stratégia kidolgozásáról beszélt, majd Szabó Zsuzsanna, a szabadkai iroda munkatársa ismertette a pályázatok részleteit. Fontosnak tartotta kiemelni, hogy az egyik pályázati feltétel a magyar és szerb kettős állampolgárság megléte a pályázat kiírásának pillanatában. Arra hívta fel a figyelmet, hogy akik pályázni szeretnének, azok mielőbb indítsák el ezt a folyamatot, és egy következő körben már beadhatják pályázatukat. Arra is kitért, hogy a 45 éves korhatár kizárólag a házvásárlás esetében létezik, a többi pályázatnál nincs ilyen kitétel.
A jelenlegi pályázati körben egy ingatlanvásárlási, három vállalkozásfejlesztési és hat mezőgazdaság-fejlesztési támogatásra nyerhető pénz. A pályázóknak minden esetben 20 százalék önrészt kell biztosítaniuk. Az elnyerhető összeg a mezőgazdaság terén 800 ezer dinár, a vállalkozásfejlesztések esetében 0,5-től 2,5 millió dinár, a pályázat céljától függően. A fiatal házaspárok házvásárlási támogatás címén legtöbb 1,2 millió dinárt kaphatnak, azzal, hogy az ingatlan értéke nem haladhatja meg a kétmillió dinárt, és udvarral, kerttel kell rendelkeznie.
A fórum nagyobb része a jelenlévők kérdéseivel telt. Az egyik kérdés arra vonatkozott, hogy a vállalkozás meglévő folyószámlájára érkezik-e a pénz nyertes pályázat esetén. Kiderült, hogy az alapítvány közvetlenül a forgalmazónak fizet.
Kisebb eszmecsere alakult ki az idegenforgalmi pályázat kapcsán. Egy érdekelt azt kérdezte, hogy amennyiben a kapacitások bővítésére pályázik, kell-e építési engedély. Az iroda munkatársa elmondta, ebben a pályázati körben építkezésre nem lehet eszközöket igényelni, kizárólag a meglévő objektumon belül lehet bővíteni a kapacitásokat.
Arról is hosszabb eszmecsere folyt, hogy kitől, milyen előszámla kell. A pályázati kiírás három előszámlát követel meg. Elhangzott, hogy ebben az esetben a pályázó átad egy előszámlát attól a forgalmazótól, akitől vásárolni szeretne, illetve két másikat, amelyek informatív jellegűek. Fontos információ, hogy csakis forgalmazón keresztül lehet eszközöket beszerezni. Vonatkozik ez a használt eszközökre is, amelyeket szintén nem vehetünk meg feketén, keresni kell olyan forgalmazót, akin keresztül az üzletet le tudjuk bonyolítani.
Azzal kapcsolatban is több kérdés elhangzott, hogy amennyiben túljelentkezés lesz, akkor a nyertes pályázók körét csökkentik, vagy pedig az odaítélendő pénzeszközöket. Ezzel kapcsolatban Somogyi Sándor elmondta, nem csökkentik az eszközöket, annyi pénzt osztanak szét, amennyi ebben a körben rendelkezésre áll.