2024. április 23., kedd

A kishegyesi lovasokról

Az Endukas Lovasklub eredményeiről – A kishegyesi lovasok álma egy saját lóversenypálya

A kishegyesi Endukas Lovasklubbon belül jelen vannak a lovassportok különböző ágai: ügetősök, távlovaglók és hobbi lovasok. A klub a tavalyi évben is igyekezett megmozgatni minél több kishegyesi lovast, több-kevesebb sikerrel.

Cékus Árpád, az Endukas aktivistája az egyesület fő célkitűzésének azt tartja, hogy összefogják az összes kishegyesi lovast. Elmondása szerint ez a tavalyi évben is sikerült, és számos eredményt értek el, de nehézségekkel is meg kell küzdeniük, mivel a lovassport a költségesebbek közé tartozik. A tavalyi évben az egyesület két legtömegesebb megmozdulása az Anna-napokon és a Virágkarneválon lezajlott lovas felvonulások voltak. A kishegyesi lovasok más helységekben is részt vettek felvonulásokon, meghívták őket Bácsfeketehegyre, Bajsára és Bácsgyulafalvára. A klub a nyilvános szerepléseken kívül jótékonysági tevékenységeket is vállalt. A topolyai Bethesda Szeretetszolgálat és a bácsfeketehegyi Izida Anya- és Gyermekvédelmi Társulat védencei számára biztosítottak lovaglási lehetőséget. Cékus elmondása szerint ez mindkét esetben óriásai élmény volt a gyerekek számára, ezért 2016-ban is fel fogják ajánlani a lehetőséget a két egyesületnek. A klub aktivistája arról is szólt, hogy a kishegyesi lovászok szíve vágya egy pálya. Ez azonban egyelőre igen nehéz diónak látszik. A meglévő lóversenypályát, ami a kenderáztató medencék mellett van, nem használhatják, mert a tulajdonjogi viszonyok tisztázatlanok. Így kénytelenek a határban, dűlőutakon vagy a faluban, az utcákon edzeni. A pálya hiánya ellenére is születtek szép eredmények a tavalyi évben: Cékus Árpád a Vajdasági Vágtán második lett Gádzsó lovával, és kijutott Budapestre, a Nemzeti Vágtára. Cékus Noémi pedig a szerbiai országos távlovagló bajnokság összesített pontversenyében lett első Fickó nevű lovával.

Az Endukas ügetősei is számos szép eredményt értek el a tavalyi évben, mondta el Brezovszki Miklós, a klub elnöke. Amint megtudtuk tőle, a korábbi évekhez képest növekedett az ügetősök száma a faluban. Községi szinten 16-17 lótartó foglalkozik versenyszerűen az ügetős sporttal. Brezovszki arról is beszámolt, hogy reményeik szerint az idén nagyobb versenyekre is el fognak jutni, s ezek a remények az eddigi eredményeik alapján nem megalapozatlanok. A kishegyesi lótartók legújabb sikerét Budapesten a Sennyey Géza Emlékversenyen dr. Kósa Endre érte el. Lova, Credit by Myself az első lett igen erős nemzetközi mezőnyben. A klub elnöke külön kiemelte a Szőke családot, amelynek hagyományosan igen kiváló lovaik vannak. Szőke Ferenc Distrinus lova a legutóbbi Vajdasági Vágtán első lett az ügetősök között. Ugyancsak a Szőke család eredményeinek listáját gazdagítja egy országos párosfogat-versenyen elért második hely. A Szőke Ferenc Dajina lova és Szőke Attila Mortales lova alkotta páros fogat a csantavéri országos bajnokságon érte el ezt az eredményt. Brezovszki elmondása szerint Szőkéék mégsem egyeduralkodói a kishegyesi ügetős sportnak, hiszen az ő Frigina B.O. nevű lova ugyancsak országos szintű eredményeket ért el. Különböző versenyeken 4 első helyezést, országos szinten az 5 éves kancák összesített pontversenyében pedig a kimagasló negyedik helyen végzett. Ugyancsak említést érdemel a klub elnökének Fatima nevű lova is, amely a 2 éves kancák országos ranglistáján az ötödik.

Cékus Jutka, az Endukas alelnöke arról számolt be, hogy klubjuk anyagi vonatkozásban elég szerény évet tudhat maga mögött. Egyetlen jövedelemforrásukat a tagsági díjakból befolyt összeg képezte. Semmilyen támogatásban nem részesültek, a kishegyesi helyi közösség mindössze az Anna-napokon lezajlott lovas felvonulás költségeit fedezte. Az idei évben a község pályázatot írt ki a civil és sportegyesületek támogatására, reményeik szerint innen talán kapnak némi eszközt a klubfenntartásra. A támogatás azért lenne fontos, hogy a klub ki tudja fizetni az éves tagsági díjat a lovas szövetség irányába, hogy kishegyesi lovasok az Endukas klub színeiben indulhassanak a különböző versenyeken, mondta el Cékus.