2024. április 25., csütörtök

Adományokból készül a nyitott tanterem

A törökfalui általános iskolában kerti pavilon épül a diákoknak és tanároknak

Hamarosan megépülhet az adai Cseh Károly Általános Iskola nyolcosztályos törökfalui iskolarészlegének udvarán az a nyitott tanterem, vagyis kerti pavilon, amely 45 négyzetméter alapterületű lesz korláttal szegélyezve, valamint tizenhárom darab betonból és fából gyártott oszlop tartja majd a cseréppel fedett, fából készülő tetőszerkezetet.

A törökfalui iskola udvara, ahova a nyitott tanterem kerül (Csincsik Zsolt felvétele)

A törökfalui iskola udvara, ahova a nyitott tanterem kerül (Csincsik Zsolt felvétele)

Az épület adai és törökfalui vállalkozók és magánszemélyek, valamint a községi önkormányzat adományaiból épülhet meg, amint az iskola megkapja az önkormányzattól a szükséges jóváhagyást, illetve az időjárás is lehetővé teszi a munkálatokat. A nyitott tanterem megépítését az iskolában tanító adai Göblös Péter és a helyi Balog Andrea osztálytanító találta ki a többi törökfalui tanítóval közösen, akik jó időjárás esetén a szabad levegőn szeretnék megtartani az órákat a gyerekeknek, illetve az elképzelésük szerint a létesítmény a közösség építését is szolgálná.

– A nyitott tanteremmel az a célunk, hogy jó időben a gyerekek a szabad levegőn lehessenek és tanuljanak. Ha kint tartjuk a pavilonban az órákat, akkor a gyerekeket kiragadjuk a megszokott kerékvágásból, és ezzel várhatóan máshogyan viszonyulnak a tananyaghoz és a tanuláshoz, de ez majd kiderül. Az épület hátsó fala viszonylag zárt lesz, így oda táblát tudunk felerősíteni. Bármelyik osztály kivonulhat a nyitott tanterembe, ahol a szabadban és jó levegőn tarthatják meg az órákat – magyarázta Göblös Péter. – A másik célja a létesítménynek, hogy közösségépítő hely legyen. Az iskolában van két összecsukott asztalitenisz-asztalunk, amelyeken néha a tornateremben játszhatnak a gyerekek. Az egyik asztalt a nyitott tanterembe helyezhetnénk, ahol a gyerekek a szünetben tudnának játszani, de akár sakktáblát is lehetne kitenni, illetve szülőértekezletet tartani. A létesítmény közösségi térként szolgálna az iskolai szünetekben vagy tanítás után – közölte az osztálytanító.

Tavaly nyárelőn Göblös Péter és Balog Andrea még úgy tervezték a kollégákkal, hogy a törökfalui iskola fejlesztésére szervezett Suli-buli jótékonysági bál tavalyi és idei adományaiból megkezdik a nyitott tanterem kiépítését, és a szülők bevonásával néhány nap alatt felhúzzák az épületet. Közben Göblös Péter, aki filmezéssel is foglalkozik, munkája révén korábban már megismerte Dóci Dezső adai/németországi vállalkozót, akinek mesélt a tervükről is. Erre a vállalkozó támogatásként 500 eurós adományt adott az építkezésre. Ennek hatására úgy gondolták, hogy készítenek egy rövidfilmet, amivel további donátorokat keresnének, hátha végül egy jelentősebb pavilont építhetnek. A film elkészült, amihez mindenki gratulált, de pénzt senki sem adott. Közben kiderült számukra, hogy ebben az országban nem lehet jótékonykodni, ha valamit építeni akarnak az iskolában, ahhoz felelős kivitelező kell, továbbá tervek és engedély is, ami újabb költségeket jelent. Ekkor 80 000 dinárjuk volt, amit Dóci Dezső újabb 500 euróval egészített ki. Majd belevágtak az építkezés előkészítésébe. Nagy örömükre az adai Apró Eleonóra építész támogatásként ingyenesen elkészítette számukra a tervet. Végül az adai Adafert építőipari céggel megegyeztek, hogy a cég lesz a kivitelező. A film felkerült az internetre, és jelentkezett még két ember, aki adományával támogatta az építkezést. Az egyik az adai Boldizsár Kornél, aki 300 eurót ajánlott föl, a másik Csuzdi Judit, aki 5000 dinárt adományozott. Így jött össze 180 000 dinár, valamint 1200 téglát kaptak az adai önkormányzattól. Göblös Péter megjegyezte, hogy miután a kivitelezőtől kézhez kapták az árajánlatot, kiderült, hogy a nyitott tanterem megépítése nekik összesen 240 000 dinárba fog kerülni. A hiányzó 60 000 dinárt az idei Suli-buli bál adományaiból pótolták, amelyen 130–140 000 dinárt gyűlt össze. Elmondta, hogy a pénz megvan az építkezéshez, a tetőcserép is adott, miután megőrizték a régi cserepet az iskola felújításakor, a kivitelező cég pedig már ki van fizetve. Göblös Péter abban bízik, hogy márciusban elkészül a nyitott tanterem.