2024. március 29., péntek

Két népszavazási kérdés érkezett a vasárnapi boltzárral kapcsolatban

A Kúria keddi döntésével – amelyben a vasárnapi boltzárral kapcsolatos népszavazási kérdések ügyében megváltoztatta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) hitelesítő határozatát, és megtagadta a kérdés hitelesítését – megszűnt az üzletek vasárnapi zárva tartására vonatkozó kérdés eddigi „védettsége”, és be lehet újat nyújtani, amelyet az NVB elbírálhat.

Az NVI internetes tájékoztató oldala szerint a Kúria döntése után nem sokkal hárman nyújtottak be népszavazási kérdést, ebből kettő érinti a vasárnapi boltzárat. A vasárnapi boltzárral kapcsolatban elsőként Erdösi Lászlóné magánszemély kezdeményezése érkezett, az ő kérdése úgy szól: „Egyetért-e Ön azzal, hogy a kiskereskedelmi üzletek – a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvény szerint – továbbra is zárva tartsanak vasárnap?”

Néhány másodperccel később Nyakó István, az MSZP politikusa „érkeztette” beadványát. A politikus magánszemélyként azt a kérdést nyújtotta be: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés semmisítse meg a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvényt?”

Az NVI szeptember közepétől csak érkezési időpontot tartalmazó beadványt vesz át, az időbélyegző határozza meg, milyen sorrendben érkeztetik a dokumentumokat, és ez meghatározza az elbírálás sorrendjét is. Az érkezési és elbírálási sorrendnek azért van jelentősége, mert a népszavazásról szóló törvény szerint egy kérdés benyújtása után már nem nyújtható be azonos tárgyú kérdés az előbbi hitelesítését megtagadó döntés jogerőre emelkedéséig.

Ez pedig azt jelenti, hogy mivel elsőként Erdösi Lászlóné kérdése érkezett be, azt fogja az NVB elbírálni, és Nyakó István kérdésének hitelesítését a „párhuzamossági moratóriumra” hivatkozva valószínűleg megtagadja.