2024. április 25., csütörtök

„Kigyúrt szélsőjobboldaliak” akadályozták a népszavazási kezdeményezés benyújtását

Az MSZP még hétfőn tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy népszavazási kezdeményezést nyújt be kedden a Nemzeti Választási Irodának, tegnap reggel viszont a szocialista pártnak az Alkotmány utcai székház elé megérkező képviselőit nagy meglepetés várta. Lukács Zoltánnak, az MSZP frakcióvezető-helyettesének a beszámolója szerint „kigyúrt, szélsőjobboldali férfiak” várakoztak az épület előtt, akiket véleménye szerint a „hatalom küldhetett”. Az MSZP frakcióvezető-helyettese azért ment kedden az NVI budapesti, Alkotmány utcai székháza elé, hogy a Kúria határozatának nyilvánosságra hozatala után népszavazási kérdést nyújtson be a vasárnapi zárva tartás ügyében.

A népszavazási kérdés benyújtására várakozók, hátul (szemüvegben) Nyakó István szocialista politikus (Fotó: MTI)

A népszavazási kérdés benyújtására várakozók, hátul (szemüvegben) Nyakó István szocialista politikus (Fotó: MTI)

Lukács Zoltán az MTI-nek nyilatkozva azt mondta, hogy reggel 6 órakor érkeztek az épület elé, akkor már 1520 kigyúrt, kopasz ember állta el a bejáratot. Szavai szerint 8 órára „teljes mértékben átvették az irányítást, azt mondhatnám, még az NVI felett is, mondván, hogy ők beadványozók”.

Szóvá tette azt is: senki nem ellenőrizte, hogy a sorban állók valóban beadványozók-e.

Lukács Zoltán nyilvánvaló provokációnak tartja az esetet, és azon véleményének adott hangot, hogy a szerinte szélsőjobboldali férfiakat ideküldte a hatalom. Hozzátette: nagyon nehezen tudja elképzelni, hogy a helyszínen lévő férfiak mindannyian népszavazási kérdést akarnak benyújtani. Szerinte meg akarják akadályozni, hogy a vasárnapi zárva tartás ügyében népszavazást lehessen tartani.

Beszámolt arról is, hogy a férfiak agresszívan léptek fel, nemcsak velük szemben, hanem a médiával szemben is. Elmondta, hogy az MSZP jogi lépéseket is fontolgat a joggyakorlás akadályozása miatt.

Az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója azt látja, hogy mintegy 1015 fekete ruhába öltözött, kopasz férfi áll az NVI bejáratán belül. Az NVI megnyitotta az oldalsó bejáratát, hogy az épületbe be lehessen jutni.

A LMP bejelentette, hogy feljelentést tesz a népszavazás rendje elleni bűncselekmény miatt. Ferenczi István, az ellenzéki párt közösségi részvételi szakszóvivője keddi budapesti sajtótájékoztatóján életszerűtlennek nevezte, hogy egy reggel „17 kopasz ember arra ébred”, hogy népszavazási kezdeményezést szeretne benyújtani. Ezek az emberek „kísértetiesen hasonlítanak Kubatov Gábor biztonsági embereire” – fogalmazott.