2024. március 28., csütörtök

Vulin: a kisebbségek összekötő szerepet töltenek be Belgrád és Budapest között

Összekötő szerepet töltenek be a kisebbségek Szerbia és Magyarország között, a magyarországi szerbség, illetve a szerbiai magyarság segítségével a két nép könnyebben értheti meg egymást, és javulhatnak a kapcsolataik - jelentette ki Aleksandar Vulin szerb szociálisügyi miniszter kedden késő este Szabadkán, miután találkozott a magyarországi szerb kisebbség képviselőivel.

A szerbiai közszolgálati televízió szerdai beszámolója szerint a politikus kiemelte, hogy a két ország kapcsolata még sohasem volt olyan jó, mint most, és a tavaly nyári közös kormányülésen megbeszélteket a gyakorlatban is alkalmazza mindkét ország, hogy a magyarországi szerb, illetve szerbiai magyar kisebbség helyzete javuljon. 
Ljubomir Alekszov, a magyarországi szerb nemzetiség parlamenti szószólója a találkozót követően elmondta, hogy a magyar kormány az utóbbi években jelentős lépéseket tett annak érdekében, hogy javuljon a nemzeti kisebbségek helyzete. A megoldandó problémák, illetve tervek között említette, hogy a magyarországi szerbek teljes jogú parlamenti képviseletet szeretnének szerezni, emellett a kisebbségi önkormányzatok politikai hatásköreinek bővítése is céljaik között szerepel. Hozzátette, hogy a kulturális és oktatási autonómia bővítését is szeretnék elérni, mert időnként úgy tűnik, túl nagy adminisztrációs terhekkel kell megküzdeniük a kisebbségi szervezeteknek. 
A tervek szerint áprilisban Szabadkán tartják a szerb-magyar kisebbségi vegyes bizottság ülését, amelyen a vajdasági magyarság képviselői is részt vesznek. A vegyes bizottság a legutóbb 2011-ben ült össze Budapesten. 
Szerbiában körülbelül 250 ezer magyar él, míg a magyarországi szerbség száma 10 ezer főre tehető.