2024. április 25., csütörtök

Spašavaju više od petsto pasa godišnje

Društvo „Anima“ slavi dvogodišnjicu postojanja - Postoji stalna potreba za hranom za životinje i za materijalnom pomoći, od kojih se treba platiti veterinar

U Subotici je pre dve godine formirano udruženje koje je od svog postojanja našlo novi dom za više od 450 pasa i oko 50 mačaka. „Anima“ Subotica je udruženje kojeg se prvo seti svako ko na ulici vidi bolesnu ili povređenu životinju, a na pomen njihovog imena svako pomisli na ekipu kojoj se može verovati uprkos tome što njeni članovi najčešće skrivaju svoj identitet. Naša sagovornica Sabina Pavlović je jedna od osnivača „Anima“ Subotice, sa kojom smo razgovarali povodom rođendana udruženja.

U februaru 2014. godine je formirana „Anima“. Ko stoji iza udruženja?

– Naše udruženje čine dva volontera koji sve svoje slobodno vreme posvećuju spašavanju životinja sa subotičkih ulica. Inače, oboje pored toga radimo, imamo porodicu, ali svaku slobodnu minutu posvećujemo pomoći životinjama. 

Najviše vremena udruženje posvećuje ostvarivanju prava životinja. Šta sve podrazumeva vaša aktivnost?

– Tokom naše male misije sva naša energija je upućena na spašavanje životina, tako da nam ne ostaje slobodnog vremena za bilo šta drugo. Oko udruženja ima mnogo stvari da se uradi, vodimo bolesne kuce i mace kod veterinara, pomažemo u njihovom smeštaju i usvajanju, ali ih pre toga kupamo, vodimo računa da dobiju vakcine i čipove. Pored toga veoma smo aktivni na Fejsbuku, a sad pripremamo svoj novi sajt. A da usvajanje životinje bude uspešno, potrebne su i lepe fotografije o kucama i macama, što takođe iziskuje mnogo vremena. 

Koliko ste životinja uspeli smestiti u sigurne domove za dve godine?

– Naše udruženje je tokom protekle dve godine našlo nove gazde za više od 450 kuca i oko 50 maca. Ove životinje smo izlečili, dali im vakcine, a dobili su i čipove. Naše udruženje nalaze i građani koji i sami prihvate po neku životinju, ali ih ne mogu dugoročno udomiti, tako da mi pomažemo i u procesu usvajanja. Možemo reći da godišnje putem naše stranice možemo pomoći više od 500 životinja.

Ko pomaže vaš rad? Imate li stalne donatore?

– Glavni pomagač nam je salon za životinje „Tiffany“, a pošto nemamo sopstvenu kancelariju, tu održavamo svaki naš susret i tu primamo građane koji žele da usvoje ljubimca. Ovaj salon besplatno uređuje i kuce i mace i kupa ih. Važna su karika u lancu i mnogo nam pomaže veterinarska ordinacija „Panvet”. Tamošnji veterinari sterilišu životinje i pružaju im pomoć po veoma prihvatljivim cenama.

„Anima“ zdrave životinje smešta u pansione, a o bolesnim životinjama se brinu kod kuće, u domovima aktivista. Mnogi od Subotičana kao privremeno utočište nude svoja dvorišta, svoje nusprostorije dok se ne nađe novi dom za životinje.

„Animi“ su najviše potrebni hrana za pse i mače i materijalna sredstva za plaćanje veterinara. Naime, sterilizacija jedne životinje košta 3500 dinara, a ovaj zahvat je neophodno uraditi, jer to može da spase mnogo života. Ženke koje žive na ulicama mnogo trpe.

Svako ko želi da pomogne rad udruženja „Anima“ Subotica može to učiniti lično u veterinarskoj ordinaciji „Panvet”, Koste Bracina 5, ili uplatom na tekući račun: ProCredit Banka: Dinarski račun: 220-132755-12, Devizni račun: 40-305-00000296 IBAN: RS35 2204 0305 0000 0296 52, SWIFT: PRCBRSBG