2024. április 25., csütörtök

A tanyasi gazdaságok jobb megközelítéséért

Útburkolat-javítási munkálatok után aszfaltozás – Betonutak épülnek a temetőben

Az ősszel Zentagunarason befejeződtek a folyó évre tervezett, a Vojput vállalat kivitelezésében 2.300.000 dinár értékben kivitelezett útburkolat-javítási munkálatok. A téli időszakot követően 2016 tavaszán az utakat érintő szükséges javítási munkálatok mellett a faluszéli tanyasi gazdaságok irányában tervezik kiépíteni az új aszfaltozott útszakaszokat.

A zentagunarasi ún. Újnegyed hátsó utcáját salakkal töltötték fel (Szabó Anikó felvétele)

A zentagunarasi ún. Újnegyed hátsó utcáját salakkal töltötték fel (Szabó Anikó felvétele)

– Az útburkolat-javítási munkálatok az elmúlt években elmaradtak, így 2015-ben ezekre a tevékenységekre komoly összeget kellett fordítanunk, ennek ellenére így is sok teendő várat magára a közeljövőben. Többek között az iskola parkolóján egy kisebb szakaszra is került új burkolat, az Ady Endre utca egy részét töltöttük fel zúzott kővel. Helyi közösségünknek a helyi téglagyárral is eredményes az együttműködése, tőlük a múlt évben, és ígéreteik szerint az idén is kapunk salakot. Nemrég, december folyamán például az ún. Újnegyedünk hátsó utcáját töltettük fel salakkal. Az említett utcában, útszakaszon a polgárok mindenekelőtt mezőgazdasági gépjárműveikkel közlekednek, hogy ne kelljen a főúton haladniuk. Az idén is szeretnénk folytatni az útburkolat-javítási munkálatokat helyi közösségünkben. Ahol kell, ott kátyúzunk, salakkal, zúzott kővel töltjük fel a megrongálódott szakaszokat. Ha szükséges, továbbra is az a gyakorlat, hogy elvégezzük az összefüggő útszakaszok teljes áthúzását is. Mivel a múlt évben csaknem két és fél millió dinárt biztosítottunk útburkolat-javítási munkálatokra, így bízunk benne, hogy a legnagyobb károsodásokat elhárítottuk, és hogy az idén a tervezett 850.000 dináros keret, amelyet kátyúzásra irányoztunk elő, elegendőnek bizonyul ezen munkálatok elvégzésére – fogalmazott Sípos Hajnalka, a zentagunarasi helyi közösség végrehajtó bizottságának elnöke, aki kitért a 2016. év költségvetésére, valamint a faluban és annak határában tervezett aszfaltozási, betonozási munkálatokra is:

– A Kodály Zoltán utca esetében, 250 méterre vonatkozóan, tervezünk az idén aszfaltozási munkálatokat, hiszen ez kulcsfontosságú a tanyasi gazdaságok zökkenőmentesebb megközelítése céljából. A falu szélén lévő Népfront utcában 250 méter hosszúságban, továbbá a Gunaras felé vezető útszakaszon 220 méteres hosszúságban is új aszfaltozott útszakasz épülne. E három helyszínen a munkálatok a topolyai önkormányzattal közös projektumként valósulnának meg, a mezőgazdasági föld bérbeadásából származó bevétel egy részéből. A zentagunarasi helyi közösség hozzájárulása csupán a Népfront utcát érintő beruházásnál mutatkozik meg. Az utca esetében az alapot önkormányzati támogatásból létesítenénk, esetében a felső útburkolat aszfaltréteggel való beborításra különítettünk el a folyó évben költségvetésünkből 1.400.000 dinárt. Az idei terveink között szerepel még a betonút kiépítése a temetőben. Erre a célra 500.000 dináros keretet irányoztunk elő – fogalmazott Sípos Hajnalka.