2024. április 24., szerda

Több mint ötszáz kutyát mentenek meg évente

Kétéves az Anima Egyesület – Folyamatosan szükség van állateledelre és anyagi támogatásra, amelyből az állatorvosi ellátást fedezik

Két évvel ezelőtt alakult Szabadkán egy egyesület, amely alakulása óta több mint 450 kutyának és mintegy 50 cicának talált gazdát. Az Anima Szabadka az az egyesület, amely elsőként eszébe jut annak, aki beteg, sérült állatot lát az utcán, nevük hallatán egy megbízható csapatra gondol mindenki, annak ellenére, hogy a tagok legtöbbször névtelenségbe burkolóznak. Beszélgetőtársunk, Sabina Pavlović, az Anima Szabadka alapító tagja, akivel az egyesület születésnapja kapcsán beszélgettünk.

Két évvel ezelőtt, 2014 februárjában alakult az Anima. Kik állnak az egyesület mögött?

– Egyesületünket két önkéntes alkotja, akik minden szabadidejüket annak szentelik, hogy megmentsék az állatokat a szabadkai utcákról. Mindketten egyébként emellett dolgozunk, családunk van, de minden szabad percünket azzal töltjük, hogy segítsünk az állatokon.

Az egyesület elsősorban az állatok jogainak érvényesítésére fordítja a legtöbb időt. Miből áll a tevékenységük?

– A mi kis küldetésünk során minden energiánk az állatok megmentésére irányul, így másra nem jut szabadidőnk. Számtalan teendőnk van az egyesület körül, a beteg kutyákat és cicákat állatorvoshoz szállítjuk, segítünk az elhelyezésükben és örökbe adásukban, de azt megelőzően megfürdetjük őket, megkapják az oltásaikat, csippel látjuk el őket. Emellett nagyon aktívak vagyunk a Facebook-oldalunkon, most készül az új honlapunk. S mindahhoz, hogy az örökbe adás sikeres legyen, szép fotókat is kell készíteni a kutyusokról és a cicákról, ez pedig nagyon sok időt vesz igénybe.

Az elmúlt két évben hány állatot sikerült az utcáról biztonságos, szerető otthonba helyezni?

– Az egyesületünk az elmúlt két évben összesen több mint 450 kutyának és mintegy 50 cicának talált új gazdát. Ezeket az állatokat meggyógyítottuk, beoltottuk, csipet is kaptak. Egyesületünket olyan polgárok is felkeresik, akik maguk befogadnak egy-egy állatot, de hosszú távon nem tudják őket ellátni, így mi az örökbe adás folyamatában segítünk. Így elmondhatjuk, hogy évente az oldalunkon keresztül több mint 500 állaton segítünk.

Kik segítik a munkájukat? Vannak állandó támogatóik?

– Fő támogatónk és segítőnk a Tiffany állatszalon, s mivel nincs saját irodánk, helyet ad minden találkozónak, itt fogadjuk azokat a polgárokat, akik örökbe szeretnének fogadni. De ez a szalon ingyenesen ellátja a kutyusokat és cicákat, megfürdetik, rendbe teszik a bundájukat. Szintén nagyon fontos láncszem és nagy segítője a munkánknak a Panvet állatorvosi rendelő. Az ottani állatorvosok ellátják és ivartalanítják az állatainkat, s mindezt nagyon kedvező áron végzik el.

Az Anima a befogott, de egészséges állatokat panziókban helyezi el, a beteg állatokról pedig otthon, az aktivisták házaiban ők maguk gondoskodnak. Sokan azonban a szabadkai polgárok közül felajánlják ideiglenes szállásként udvaraikat, mellékhelyiségeiket, míg az állatoknak új otthont nem találnak.

Amire az Animának a legnagyobb szükséges van, az kutya- és macskaeledel, illetve az állatorvosi költségek fedezése. Egy-egy állat ivartalanítása ugyanis 3500 dinárba kerül, elvégzése azonban feltétlenül szükséges, hiszen nagyon sok életet megment. Az utcán lévő nőstény állatok nagyon sok szenvedésen mennek keresztül.

Mindazok, akik segíteni, támogatni szeretnék az Anima Szabadka Egyesület munkáját, megtehetik személyesen a Panvet állatorvosi rendelőben (Kosta Bracin utca 5. ), illetve a folyószámlaszámra történt befizetéssel is: ProCredit Bank: Dinár folyószámlaszám: 220-132755-12, Devizaszámla: 40-305-00000296 IBAN: RS35 2204 0305 0000 0296 52, SWIFT: PRCBRSBG