2024. április 16., kedd

Az ombudsmannál is tegyen panaszt, ha magas a fűtésszámlája!

A Távfűtőművek irreálisan magas januári számlái miatt már aláírásgyűjtésbe kezdtek a polgárok – A polgármester bírósági szakértővel vizsgáltatná ki az eseteket

A múlt héten, három nap alatt csaknem harmincan fordultak a városi polgári jogvédőhöz segítségért, mivel mindannyian irreálisan magas fűtésszámlát kaptak 2016 januárjára. Többen kétszer akkora összeget, mint egy évvel ezelőtt ebben az időszakban.

Zlatko Marosiuk ombudsman azt mondja, az lenne a legfontosabb, hogy mindenki, aki a Távfűtőművekben panaszt tett, keresse fel az ombudsman irodáját is. Mindenkinek segítenek.
– Mindannyian összezavarodtunk a Távfűtőművek januári számlái miatt. Március elsejétől már más elszámolási mód lesz érvényben, s ha minden igaz, nem lesznek majd ilyen irreális összegű számlák. A mi irodánk kérvényezte a Távfűtőművektől az adatokat a panaszok számát illetően. Minden olyan polgár, aki panaszt tett, a mi irodánkhoz is fordulhat. Ezeket a panaszokat összegyűjtjük, s amennyiben tudják, juttassák el nekünk a tavaly januári számlákat is, hogy összehasonlítást végezhessünk. Van egy példánk, 2016 januárjára 21 000 dinár a számla, 2015 januárjában azonban 10 700 dinár volt ugyanarra a lakásra. Ez alapján tudunk elindulni – magyarázta Marosiuk.
A polgármesterrel azt a döntést hozták, hogy a város megbíz egy független bírósági szakértőt, akinek átadja ezeket az ügyeket kivizsgálásra.
– Hallottam, hogy aláírásgyűjtés folyik a Távfűtőművek ellen, ami ellen semmi kifogásunk sincs, biztosan, hogy ez része a nyomásgyakorlásnak, s a közvállalatnak tudnia kell, mi a polgárok álláspontja az elszámolással kapcsolatban.
Arra a kérdésünkre, hogy fennállhat-e a gyanú, hogy a Távfűtőművek visszaél a helyzetével, s nem a valós fogyasztást fizetteti meg, az ombudsman elmondta, nem tud erre válaszolni, hiszen mindössze három napja kezdtek érkezni az irodához a panaszok, ennyi idő pedig nagyon kevés ahhoz, hogy következtetéseket vonjunk le.
Az ombudsman kéri azokat a polgárokat, akik úgy érzik, hogy a januári fűtésszámlájuk nem a valós fogyasztás alapján készült, tegyenek panaszt a közvállalatnál, majd az ombudsman irodáját is keressék fel, akár személyesen, akár e-mailben vagy a 626-898-as telefonszámon.