2024. április 18., csütörtök

Ebéd és élelmiszersegély a rászorulóknak

A magyarkanizsai önkéntesek ötezer órát dolgoztak a Vöröskeresztnek – A község polgárai a legszorgalmasabb véradók közé tartoznak Vajdaságban

A Vöröskereszt magyarkanizsai szervezetének mindössze két főállású alkalmazottja van, de nagyon sok önkéntes segíti a munkájukat, ezért eredményesek az akcióik, a véradás megszervezése terén is élen járnak Vajdaságban. A Vöröskereszt munkájáról, az időszerű tevékenységekről Cseszkó Mónika titkártól kértünk bővebb tájékoztatót:

Cseszkó Mónika, a Vöröskereszt titkára (Gergely Árpád felvétele)

Cseszkó Mónika, a Vöröskereszt titkára (Gergely Árpád felvétele)

– Hogy milyen nagy jelentőségű az önkéntesek munkája, leginkább azzal az adattal tudnám illusztrálni, hogy tavaly az év folyamán több mint ötezer órát dolgoztak a Vöröskereszt akcióiban. Nagy szükség volt az önzetlen segítő kezekre, hiszen októberig óriási menekültáradattal kellett szembenéznünk. A két főállású alkalmazott mellett az önkormányzat még egy személyt fizet fél munkaidőben, aki a népkonyhán dolgozik. Két nyári hónap kivételével az év tíz hónapjában működtetjük a népkonyhát, naponta 110 adag főtt ételt készítünk, és ezt a mennyiséget három településen, Magyarkanizsa mellett Martonoson és Horgoson osztjuk szét. A szerbiai és a vajdasági Vöröskereszt tíz alapélelmiszert, köztük lisztet biztosít, amiből a kenyeret kapják a rászorulók. Az önkormányzat havonta 65 liter üzemanyaggal támogatja az ingyenebéd széthordását az említett két faluba. Vannak adományozóink, akiknek köszönhetően a múlt héten községszerte még száz személynek tudtunk tartós élelmiszerekből összeállított csomagot eljuttatni. Főleg olyan településen osztottunk élelmiszersegélyt, ahová nem jut el a népkonyhán főzött meleg étel. A tél folyamán több mint kétszáz élelmiszercsomagot juttattunk a rászorulóknak – mondta, majd hozzátette:

– Ami a véradó akciókat illeti, tavaly 31 akciót szerveztünk, és annyi véradományt gyűjtöttünk, amennyi a magyarkanizsai község lakosságának úgymond a szükségleteit kielégíti. Tavaly a lakosság számarányára kivetített véradások aránya megközelítette az öt százalékot, ami valamivel alacsonyabb érték, mint a korábbi években volt, de még így is Vajdaságban a negyedik helyen áll Magyarkanizsa. A szabadkai vérátömlesztő állomáshoz tartozunk, az ottani szolgálat munkatársai járnak ki a mi községünkbe – mondta Cseszkó Mónika titkár.

Tavaly nyáron, egészen őszig, a migránsáradat megszűnéséig nagy teher nehezedett a magyarkanizsai polgárokra, a község vezetőségére és intézményeire. A Vöröskeresztnek is sok pluszmunkát adtak a migránsok, az önkéntesek hathatós segítsége nélkül nem is győzték volna a feladatokat. A községbe érkezett segélyek lepakolásától a szétosztáson keresztül a menekültek okozta gondok elhárításáig nagyon sok önkéntes segítette a Vöröskereszt munkáját, amiért minden elismerés megilleti őket. Naponta látogatták a migránsokat, és a lehetőségekhez mérten mindenkinek a segítségére voltak, különös tekintettel a nőkre és a gyerekekre, akik leginkább szenvedtek az áldatlan helyzetben.

A magyarkanizsai községi képviselő-testület a múlt héten elfogadta a Vöröskereszt idei évre szóló munkaprogramját, amelynek a megvalósítását a községi költségvetésből finanszírozzák.