2024. március 28., csütörtök
LABDARÚGÁS – BAJNOKOK LIGÁJA

Londonban menetelhet tovább a címvédő

A 32 találkozó óta veretlen, címvédő Barcelona az Arsenal vendégeként folytathatja menetelését, míg a Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő másik ma esti mérkőzésén a Bayern München az előző szezonban döntős Juventus otthonában lép pályára a párharc első meccsén.

A katalán együttes az első lehet a BL történetében, amelynek sikerül a címvédés, sőt a jogelőd BEK-et is figyelembe véve 26 év után fordulhat elő először, hogy az előző évi győztes megismétli sikerét. Legutóbb az Arrigo Sacchi vezette Milan nyert egymás után, 1989-ben és 1990-ben BEK-et.

A Barcelona és az Arsenal eddig hétszer csapott össze a BL-ben, s a londoni Ágyúsok csupán egyszer, a 2011-es nyolcaddöntőben tudták legyőzni riválisukat, de továbbjutást az a siker sem ért.

Arsène Wenger csapatának szombaton megszakadt a 14 mérkőzés óta tartó győzelmi szériája az FA-kupában, címvédőként ugyanis a legjobb 16 között 0:0-s döntetlent játszott hazai pályán a másodosztályú Hull Cityvel. A Luis Enrique vezette Barcelona bajnokin szombaton 2:1-re nyert az újonc Las Palmas vendégeként, de a hajrában az ellenfélnek kevés hiányzott az egyenlítéshez.

„Néhányszor több ellentámadást engedélyeztünk a riválisnak, mint szoktunk, s az utolsó tíz perc egyértelműen az övék volt, nagyon kellett volna nekik a döntetlen” – mondta Luis Enrique, akinek csapatába kedden visszatér a hétvégén pihentetett belső védő, Gerard Piqué, illetve eltiltás után a védekező középpályás Sergio Busquets. Az Arsenalnak nem lesz könnyű dolga, ha meg akarja állítani a katalánok csatártrióját, Lionel Messit, Neymart és Luis Suárezt, akik közül utóbbi már 41 gólnál jár ebben az idényben minden versenysorozatot tekintve.

„Maximális koncentrációra lesz szükségünk, ugyanis a jó védekezés mellett az is kell, hogy kihozzuk a legtöbbet a labdabirtoklásból” – nyilatkozta Arsène Wenger, aki az FA-kupa-meccsen pihentette az egyébként is megfázással küzdő világbajnok irányítóját, Mesut Özilt. A német középpályás visszatér, ahogyan Aaron Ramsey is. A két csapat 2006-ban BL-döntőt játszott, s akkor a Barcelona egygólos hátrányból fordítva nyert 2:1-re.

A nyolcaddöntő talán legnagyobb rangadóját s annak első meccsét az olasz és a német bajnok, a Juventus és a Bayern München vívja. A párharc esélyesének a müncheniek számítanak, ugyanakkor az utóbbi hónapokban kiváló formát mutató olasz együttes továbbjutása sem számítana szenzációnak.

A formát és teljesítményt nézve nehéz megkülönböztetni a két gárdát: legutóbbi tíz tétmeccsükön egyformán kilenc győzelem mellett egy döntetlen játszottak.

A müncheniek védekezése a Juventuséhoz hasonlóan kiválóan működik – bár sok a sérült hátvédjük –, de a szakemberek a meccs egyik kulcskérdésének mégis azt tartják, hogy mire lesz képes egymás ellen a Thomas Müller és Robert Lewandowski fémjelezte Bayern-támadógépezet, illetve az Andrea Barzagli és Leonardo Bonucci irányította torinói hátsó sor.

„Tisztában vagyunk azzal, hogy a Bayern a világ három legjobb klubcsapatának egyike, ám a hazai pálya nagy lökést ad majd nekünk a keddi mérkőzésre. Minden együttesnek megvan a gyengéje, a feladat, hogy megtaláljuk a müncheniekét” – mondta Barzagli.

A meccs több játékos számára is különleges lesz majd abból a szempontból, hogy volt csapatuk ellen lépnek pályára: Arturo Vidal és Kingsley Coman tavaly nyáron költözött Torinóból Münchenbe, míg Mario Mandžukić még a Bayern játékosa volt, amikor a két gárda legutóbb, 2013-ban összecsapott egymással a BL-ben. Akkor a későbbi győztes német együttes kettős győzelemmel búcsúztatta az olaszokat. Érdekesség, hogy azóta a Juve nem kapott ki hazai pályán a BL-ben. A Bayern csapatkapitánya, a világbajnok Philipp Lahm a ma esti meccsen jubilál, ugyanis pályafutása 100. BL-mérkőzésén lép majd pályára. Mindkét párharcban március 16-án lesz a visszavágó.