2024. április 24., szerda
Fegyverpiac

Amerika stabilan vezet

Megerősödött az Egyesült Államok első helye a fegyverpiacon Oroszország és Kína előtt, miközben Európa visszaesett – jelentette tegnap a Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI).

Az utóbbi öt évre (2011–2015) vonatkozó adatok szerint a világ legnagyobb fegyverexportőre az Egyesült Államok, 33 százalékos világpiaci részesedéssel. A 2006–2010-es időszakban a részesedése még 29 százalék volt. Oroszország a második 25 százalékkal, majd Kína következik. Az ázsiai nagyhatalom a piac 5,9 százalékát mondhatja magáénak, jóval lemaradva az előtte lévő két országtól.
Siemon Wezeman, a SIPRI egyik vezető kutatója elmondta, hogy Kína korábban alacsony színvonalú eszközöket ajánlott a vevőinek, de ez ebben az időszakban megváltozott. Azok a berendezések, amelyeket most gyárt, sokkal fejlettebbek, mint a tíz évvel ezelőttiek, és ezzel elvonja a piaci érdeklődést a nagyobbaktól is. Peking dollármilliárdokat fektetett a fegyvergyártásba. Egyrészt azért, hogy támogassa tengeri törekvéseit a Dél-kínai-tengeren és az Indiai-óceánon, másrészt, hogy aránylag alacsony árú technológiája vonzó legyen a külföldi piacokon.
Kína hadi termékeit elsősorban Ázsiában és Óceániában forgalmazza. A jelentés szerint a legjelentősebb vásárlója Pakisztán, a kínai fegyverexport 35 százalékával, ezt követően Banglades és Mianmar következik. Ez utóbbi két ország részesedését nem említik a hírügynökségek.
A két nagy európai fegyvergyártó állam, Franciaország 5,6 százalékkal, Németország pedig 4,7 százalékkal részesedik a világ fegyverkereskedelméből. Ez jelentős visszaesést mutat az elmúlt évekhez képest. A két ország leginkább azt szenvedi meg, hogy európai vevőik a jelentős költségvetési megszorítások miatt mintegy 41 százalékkal fogták vissza megrendeléseiket.
Az importőrök listáját India vezeti 14 százalékos piaci részesedéssel, majd Szaúd-Arábia és – vásárlóként is – Kína következik. Pekingnek nagy méretű szállítógépekre, helikopterekre van szüksége, akárcsak harci gépek hajtóműveire, járművek és hajók motorjaira. A világ második legnagyobb gazdasága tavaly légvédelmi rendszereket, továbbá kéttucatnyi harci repülőgépet vásárolt Oroszországtól, legnagyobb fegyverszállítójától. Moszkva Indiának is több fegyvert ad el, mint az Egyesült Államok.