2024. április 23., kedd

Újabb sikeres élőújság Tordán

Zsúfolásig megtelt a helyi művelődési ház nézőtere szombaton este a Magyar Szó élőújságján

Kiváló hangulatban zajlott le lapunk tordai bemutatkozó rendezvénye, amelyet szombaton este a Tordai Művelődési Napok keretében tartottunk meg a helyi művelődési házban, ahol bemutattuk a Magyar Szó közelmúltban megjelent és rövidesen megjelenő kiadványait, valamint a Magvető című mezőgazdasági mellékletét is. Az est programját a helybeliek, valamint a környékbeli települések és a meghívott vendégek fellépőinek produkciói tették színesebbé.

(Ótos András felvétele)

(Ótos András felvétele)

A rendezvény kezdetén Dobai János, a Tordai Helyi Közösség Tanácsának elnöke üdvözölte az egybegyűlteket, majd Varjú Márta, lapunk főszerkesztője alkalmi köszöntője után Kószó Alisza tordai versmondó adta elő Varró Dániel Mese című versét, Török Noémi bácsfeketehegyi népdalénekes pedig magyarvistai népdalokkal lépett a közönség elé. A program folytatásában Fodor István, lapunk Tiszavidék rovatának és több kiadványának szerkesztője beszélt a Szórványlétben című sorozatunkban megjelent írásokból készülő legújabb kiadványunkról, amely várhatóan néhány héten belül napvilágot lát majd. A szentmihályi József Attila Művelődési Egyesület néptánccsoportjának produkciója után, amelynek tagjai somogyi táncokat adtak elő, Kecskés István, lapunk bánáti tudósítója Lázár Jenővel, Begaszentgyörgy község alpolgármesterével beszélgetett, majd Bede Anett bácsfeketehegyi szavaló adta elő Füst Milán A magyarokhoz című versét. A Magyar Szó idei Naptárját annak szerkesztője, Nagy Magdolna mutatta be az egybegyűlteknek, ezt követően Morotvánszki Nikoletta nagykikindai versmondó Terék Anna Külföld című versét adta elő, majd Török Noémi bácsfeketehegyi népdalénekes kalotaszegi dalokkal lépett színpadra. Lapunk Magvető című mezőgazdasági mellékletéről, a hozzá kötődő nyereményjáték részleteiről, valamint a legaktuálisabb mezőgazdasággal kapcsolatos kérdésekről a melléklet szerkesztője, Varga Attila beszélt a közönségnek, amelynek tagjaihoz ezt követően az est két meghívott vendége, Juhász Attila, a Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Minisztérium államtitkára és dr. Molnár Viktor, a Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság segédtitkárja is szólt. A folytatásban a magyarcsernyei Ady Endre Művelődési Egyesület Százszorszép tánccsoportja szatmári táncokkal lépett színpadra, majd lapunk karikaturistája, Léphaft Pál osztotta meg gondolatait az egybegyűltekkel, akik Molnár Anna bácsfeketehegyi szavaló produkciója után, aki Rónay György Tavasz elé című versét adta elő, Magyarzó Pistikével is találkozhattak, akit ezúttal is Molnár Zoltán színművész személyesített meg, az egybegyűltek nagy örömére. Ezt követően a tamásfalvi Széchenyi István Magyar Művelődési Egyesület tánccsoportja aratós táncokat adott elő, majd az est programja a helyi szervezők jóvoltából gazdag tombolával zárult.

Lapunk munkatársai a mielőbbi viszontlátás reményében a hagyományokhoz híven ezúttal azzal a mondattal köszöntek el az élőújság közönségétől, hogy a továbbiakban is a Magyar Szóval éltessék a magyar szót, nemcsak Tordán, hanem mindenütt.