2024. április 20., szombat
HELYSZÍNI TUDÓSÍTÁS

Mától csak Preševón keresztül léphetnek be a migránsok

Azokat, akiknek nincs macedón regisztrációs lapjuk, nem engedik tovább – Az afgánok előtt zárva az út

Mától csak a preševói határátkelőn léphetnek be legálisan a migránsok. Dimitrovgradnál nem zárták ugyan le a határt, de nem engedik be a migránsokat.

A migránsok balkáni útvonalán elhelyezkedő országok Zágrábban megkötött megállapodása lassan életre kel. Mától csak azokat engedik be, illetve azokat utaztatják Szerbiából tovább, akik regisztráltak a macedón-görög határon, mégpedig a balkáni országok megállapodása szerint. Ezt az egységes regisztrációs rendszert minden balkáni ország elfogadja, ami azt jelenti, hogy biometrikus adatokat vesznek tőlük a macedón-görög határon, kapnak egy belépő pecsétet, majd elhagyva Macedóniát egy kilépő pecsétet. Ugyanez történik Szerbiában, Horvátországban, Szlovéniában és Ausztriában is. Ma hajnali három órakor a preševói vonattal megérkeztek az első olyan migránsok, akiket már az új eljárás szerint regisztráltak.

Ma egyetlen horvát vonat sem érezett Šídre. Várhatóan az esti órákban viszik tovább innen a migránsokat. Akkor derül majd ki, hogy a horvát hatóságok hány embert szűrnek ki Európa keleti kapujánál. Várhatóan nem fordul majd az elő, ami pénteken történt, hogy az 1300 főből 520-at feltartóztattak. A feltartóztatás már Macedóniában megtörténik, azaz, aki nem léphet be, marad Görögországban.

Eddig a háborús övezetekből, nevezetesen Irakból, Afganisztánból meg Szíriából származó migránsok mehettek tovább a balkáni útvonalon. Mától kezdve az afgánokat nem engedik be.

Egyébként ma nyugalom van Šiden, a tegnapi tiltakozás és az autópályán történő menetelés után a šidi tranzitközpont kiürült, valahova elszállították az itt tanyázó migránsokat, és csak azok vannak itt, akik hajnalban a preševói vonattal érkeztek. Mivel nekik van megfelelő engedélyük, minden bizonnyal mindannyian tovább mehetnek majd, ha jön a horvát szerelvény.