2024. április 26., péntek

Illegális objektumban működött a Contrast

Az újvidéki Contrast szórakozóhely nem rendelkezett építkezési engedéllyel, illegálisan, közterületen emelték fel a diszkó épületét.

A Contrast 15 évig illegális objektumban működött, a nyomozás és a bírósági tárgyalások során ezt egyszer sem említették meg. Az épület a 2012. április 1-jén, hajnalban bekövetkezett, hat fiatal életét követelő tragédia óta zárva van (Ótos András felvétele)

A Contrast 15 évig illegális objektumban működött, a nyomozás és a bírósági tárgyalások során ezt egyszer sem említették meg. Az épület a 2012. április 1-jén, hajnalban bekövetkezett, hat fiatal életét követelő tragédia óta zárva van (Ótos András felvétele)

A parcella az újvidéki önkormányzat tulajdona, ezért a felügyelőség kötelessége lett volna azonnal bezáratni a Contrast szórakozóhelyet. Ha így járnak el, a katasztrofális tűzesetre nem is került volna sor. Az újabb fejleményekre nem az ügyészség mutatott rá, hanem Branko Miladinović, a tűzesetben elhunyt Tamara Miladinović apja, miután átnézte az ingatlanra vonatkozó dokumentumokat a kataszteri hivatalban.

– Az illetékeseknek kötelességük lett volna azonnal eltávolítani, illetve ledűteni az illegálisan felépített objektumot, vagy legalább megtiltani a használatát. A Contrast diszkó nem működhetett volna, ha betartják a törvényt – mondta Miladinović.

Tény, hogy a Contrast szórakozóhely 15 évig illegális objektumban működött, a nyomozás során ezt egyszer sem említették – jelentette az N1 televízió. Miladinović véleménye szerint ezért nem is csoda, hogy az emberek nem hisznek az állami intézményeknek.

– A vádlók egyáltalán nem tartották be a vádeljárás kódexét, nem tartották tiszteletben a törvényt, ezért nem is állhatnak a polgárok védelmében. Sajnálatos, hogy ezt a nyomozást nekem kell lebonyolítanom – magyarázta Miladinović.

Az üggyel kapcsolatos új bizonyítékokat Miladinović átadta az ügyészségnek, az igazságügy-miniszternek, az újvidéki polgármesternek és az újvidéki városi tanácsnak is.

Nikola Ćirović egykor tartományi felügyelőként dolgozott, jelenleg a városi tanács tagja. Ćirović nyíltan elmondta, a felügyeleti szervek rosszul dolgoznak, sokszor politikai befolyás alatt működnek, ahhoz pedig, hogy valaki felügyelői munkát végezzen, kiváló szakembernek kell lennie.

– Manapság sajnos minden politikai párt saját aktivistáit juttatja munkához az állami szervekben, ezért ezek az emberek nem végzik professzionálisan a munkájukat, hiszen politikai befolyás alatt állnak – magyarázta Ćirović.

Az új bizonyítékokra az illetékes ügyészségen csak annyit mondtak, hogy leellenőrzik őket.